Kuva i piše: Ana Ćubela Ovo je jedno od mojih …
Kuva i piše:
Milena Milićević
Oduvek sam volela čorbaste stvari, od supa, povrtnih, ribljih ili mesnih čorbi, pa sve do svih vrsta soseva, belih, crvenih, kiselih, ljutih….
Najčešća varijanta koja se jela, a moram priznati i dalje se jede su paradajz sosevi sa mlevenim mesom, ali i gulaš – sosevi, kako ja volim da ih zovem.
Meso svakako birajte po ukusu ( ili šta tog trenutka imate u kući). Ja sam ovaj put malo varala, jer sam pre neki dan kuvala goveđu supu i nisam pojela svo meso. Kako sam ovaj recept pravila i sa sirovim mesom ( teletina, junetina, svinjetina, pa cak i pileće – ali ono najređe jer u ovom sosu se ne oseća) pomislih što ne bi danas iskoristila već kuvano.
Potrebno vam je:
- 2-3 crna luka
- 2 čena belog luka
- začini po želji ( u ovom slučaju kašičica đumbira u prahu, bolje svež, na vrh kašičice kumina, kašičica karija, pola kašičice tucanog bibera, kašičica tucane ljute, prstohvat ruzmarina, na vrh kašičice origana)
- meso po želji a i količina je po želj
- pakovanje paradajz soka ( može i konzerva pelata ili komadića paradajza ili svež kada imate)
- Ovome možete dodati decilitar crnog vina, za pikantniju varijantu
Na dozvoljenom ulju propržiti crni luk. Zatim dodati sitno seckan beli luk. U to staviti mešavinu začina i sve zajedno sa lukom propržiti. Ne brinite što će se malo zalepiti za šerpu, sve će to voda i paradajz kasnije rešiti.
Dodati seckano meso, veličinu birajte, sitno, na kocke, na tračice. Dodajte malo vode i to pet minuta dinstajte. Zatim dodati paradajz i u tetrapak ili konzervu sipati istu količinu vode i to sipati u šerpu. Smanjiti ringlu ( kod mene je na ringli 3 najjača – ja smanjila na 1,5) Bitno je da se krčka polako oko 45-60 minuta. Povremeno promešati.
Vreo sos možete preliti preko svežih špageta od tikvica. Može se servirati i uz pire od karfiola ili brokolija. Takođe dobra kombinacija je keleraba pecena u rerni kao krompir.
Prijatno
Treba probati. Ja nisam ali mislim da bi trebalo probati,čini se dobro.