Uskršnja pita

17/04/2017

Kuva i piše:
Jovana Ivanović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Za Uskršnje jutro poželela sam nešto svečano za doručak, nešto sa prhkim testom, mekano, sa sirom…. i tako nastade ova Uskršnja jutarnja pita.

Za testo:

  • 100 grama speltinog brašna i još malo za doradu
  • 100 grama ječmenog brašna
  • kašičica morske soli
  • 30 grama hladnog maslaca
  • 3, 4 kašike maslinovog ulja
  • 100 militara kisele vode

Za fil:

  • 2 jaja
  • kriška starog sira
  • zeleniš koji volite ( ja sam pomešala zelje i spanać )
  • kockica kačkavalja-nekih 30-40 grama

Način pripreme:

Pre nego krenete da pravite testo, operite zeleniš i potopite u vrelu vodu da odstoji.

U činiju stavite brašna, so, narendani maslac, maslinovo ulje i kiselu vodu. Blago promešajte da se sjedine sastojci. Na radnu ploču pospite malo speltinog brašna, prebacite testo i odozgo pospite jos malo brašna. nemojte da mesite testo, već ga blago stiskajte i spajajte, takoreći “grlite” ga. Ako ga mnogo mesite, može biti tvrđe, a ja sam želela da bude prhko i mekano. Kad ste postigli da je testo glatko, podelite ga na dva dela, u odnosu 2/3 prema 1/3, i ostavite na radnoj ploči dok pripremite fil.

Krišku sira i 2 jaja pomešajte u činiji. Zeleniš još jednom poparite vrelom vodom, ocedite i iscepkajte na komade.

Podmažite tepsiju ili kalup uljem ili mašću i brašnom. Veći deo testa ( 2/3 ), razvijte oklagijom što tanje i prebacite u tepsiju. Desiće se da se pokida, ali nema veze, samo uzmite delove i spojite pritiskajući prstima. Viljuškom na par mesta “bušnite” testo, a onda filujte-prvo sir i jaja, pa zeleniš i na kraju narendajte kačkavalj.

 

Manji deo testa takođe razvijte oklagijom, secite na trakice i ukrasite odozgo unakrsno ili kako volite. Premažite veoma blago maslinovim uljem i pecite nekih 25 min na 200 stepeni, tj. prilagodite svojoj rerni.

Možda deluje komplikovano, ali se vrlo brzo pravi, a ukus….pa moraćete da probate 🙂

Ovo je složeno jelo, te se ne preporučuje svakodnevno. Ako pratite Delabo režim (originalna pravila hrono ishrane), odmerite gramažu u svojoj visini i uživajte, kao što sam i ja!

Oni koji su na početku restrikcije ovo treba da preskoče.



6 komentara

  1. mi koji smo u restrikciji možemo li nadjev prilagodit pa onda davi mi uzivamo….moze mjeveno meso sa lukom izdinstano kao za burek naprimjer…..rendane tikvice malo mladog sira i bjelanca…….spinat i mladi sir i bjelsnca….

    1. Sir koji je odstajao i prošao period fermentacije. Stari sir može da bude i kao naš sjenilki koji stoji po nekoliko meseci pre upotrebe, plesniv sir po kakvom su poznati Francuzi ili tvrd, žuti sir, u narodu poznatiji kao kačkavalj. Obično imaju više masnoće a nemaju laktozu.

Ostavite komentar