Urnebes mafini i urnebes pesto

01/06/2018

Kuva i piše:
Marina Damnjanović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ove mafine sam prvo bila spremila bez sira, samo sa začinima. Onda mi je palo na pamet da će biti još sočniji i doneti još potpuniji doživljaj urnebesa, ako im dodam punomasni sir.

I pravila sam ih za Pidžama party koji smo održali u Nišu da bismo proslavili rođendan naše drugarice Zvezdane Boss.

Zvezdana i Ana Ćubela

Sastojci:

  • 5 punih kašika speltinog integralnog brašna
  • 4 pune kašike ražanog brašna
  • 3 pune kašike prosenog brašna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 250-300 ml kisele vode
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • 120 g punomasnog sira (oni koji su u restrikciji mogu da stave mladi)
  • 1 puna kašičica belog luka u granulama
  • 2 pune kašičice mlevene začinske paprike
  • pola kašičice crnog bibera

Pomešati brašno, ulje, začine i kiselu vodu. Meni je bilo potrebno 300ml, ali to će zavisi od toga koliko su vam pune bile kašike. Skoro uvek u testo stavim i makar prstohvat-dva psilijuma, jer onda bude mnogo lepše za mešenje i lepše strukture kad se ispeče.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Naravno, možete da ga preskočite ovog puta, jer brašno ne zahteva njegovu upotrebu. Ostaviti testo da fermentiše preko noći ili dana. Ujutru dodajte prašak za pecivo i dobro ga rasporedite.

Vidimo se i ove nedelje u 10 sati ujutru na fejsbuk strani Hrono kuhinja

Ako se testo suviše zgusnulo, dodajte još malo kisele vode dok mešate. Namrvite sir, možete pojačati količinu i na 150g, pa dodajte i njega u testo. Ovog puta sam koristila stari svrljiški sir koji je malo tvrđi i oduševio me je ukusom. Testo ne treba da bude skroz gusto, ali ne ni suviše retko.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Kalup za mafine premažite mašću i rasporedite po kašiku testa, otprilike. Druga opcija (ako nemate nelepljiv kalup) je da u kalupe stavite papirnate korpice pa u njih sipate fil. Pecite oko pola sata, kod mene na 220 stepeni. Ohladite ih na žici pa spakujte u kutiju u kojoj ćete ih čuvati.

Miličin urnebes pesto

Milica, Milena i Zinaida pred doručak (s desna na levo)

I ovaj pesto je, među mnogim đakonijama, napravljen za Zvezdanim rođendan. A pokušaćemo da sastavimo recepte za sve što se našlo taj dan na stolu, a sve je bilo fenomenalno i sto je bio prepun. I nije mogao da prođe bez pesta Milice Jović.

Sastojci:

  • 6-7 zelenih maslina bez koštice
  • 1,5 kašika sušenog paradajza iz ulja
  • 1 grančica svežeg ruzmarina
  • 1 kašičica origana
  • 100 gr feta sira
  • 2 kom čeri paradajza (svežeg)
  • So i biber

Staviti sve u blender, izmiksati i imate savršen i urnebes pesto namaz za sva čula.

Pidžama party iz Ništa možete da pogledate ovde:

KLIK NA LINK: Ostale Pidžama žurke pogledajte ovde



Ostavite komentar