Tanke hrono tortilje

12/04/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Mislim da sam zaslužila da me nazovu kraljicom brzih jela i brzih peciva. Onog trenutka kada sam čvrsto odlučila da počnem da ugađam sebi, prestala sam da upotrebljavam ono čuveno opravdanje “Nemam vremena”. Ima vremena za sve, skoro, samo je potrebno malo organizacije i mašte. Onda kada znam da ću biti u gužvi napravim hleb koji će duže da traje. Onda kada nemam haos, uvek nađem malo vremena da ujutru nešto umesim. Pa makar i na brzinu. Tako su nastale i ove tortilje.

Potrebno vam je samo malo brašna, vode i soli.

Jer, treba kvalitetno da se jede.

Za tortilje:

  • 125 grama speltinog brašna
  • Prstohvat morske soli
  • malo manje od 1 decilitra tople vode

U činiji pomešate brašno i so i dodajete vode po malo, prstima meseći testo. I sve dok vam se čini da će postati previše tvrdo sa strane ulivajte malo vode i skupljajte prstima ono zaostalo brašno po obodu.

Onda sve lepo zamesite na radnoj ploči. Podelite u dve ili tri jufke, zavisi koliko velike tortilje želite, i ostavite ih da malo odstoje. Može 15 minuta, može i pola sata. Taman dok se istuširate i obučete.

Zagrejte tiganj, ali gledajte neki koji se ne lepi. Razvaljajte loptice u tanke tortilje pa svaku ispecite sa obe strane.

Ukoliko je tseto malo odstojalo i bila je prava temperatura, dobićete fine, ne mnogo mekane i pufnaste tortilje. U nekim delovima dok ih pečete bi trebalo da se malo “naduvaju”.

S obzirom na to da u sebi imaju samo tri sastojka (brašno, so i vodu), možete da ih jedete uz biulo šta: jaja, sir, kajmak, suhomesnato, pavlaku, čvarke, humus…. Zavisi koja pravila pratite i u kojoj ste fazi.

Ja nisam odavno u restrikciji, mnogo sam bliža originalnim pravilima pa tako i mnogo češće ujutru jedem stariji i masniji sir. Svako treba da prilagodi sebi.

Ovih dana imam sreće da stalno dobijam dobre sireve na poklon. Već sam vam pisala da “hroneri” (oni na hrono ishrani) nikada ne idu praznih ruku i uvek nose đakonije sa sobom. Pa sam tako nedavno od Jasmine dobila kesu vrhunskih sireva koje je ulovila u Parizu. Još ih nisam sve potrošila, lepo sam ih poređala po datumu isteka roka pa ih miksam sa domaćima. Jedan dan jedan, drugi dan drugi i tako redom dok sve ne nestane. A onda će valjda još neko doneti poklone 😉 .

Danas sam prbala Red Leicester. Iako je do mene stigao iz Pariza u pitanju je engleski sir, crvenkaste boje. Sličan je čedaru a ovu crvenkastu boju ima od 18. veka kada su počeli da ga farbaju anotom, bojom koja se dobija iz ploda drveta, odnosno grma iz Južne Amerike. Boja je potpuno prirodna pa nema razloga za brigu.

Ovaj moj je bio ekstra star, odnosno odstojao, izuzetno zanimljivog ukusa, ali ne prejakog.

Pored tortilja i sira, u tanjiru sam imala i hladno ceđeno maslinovo ulje.

Zapravo, skoro svako jutru uz pecivo imam i maslinovo ulje. Dobro je iz mnogo razloga, a ja ću nabrojati samo nekoliko:

  1. Maslinovo ulje je bogato monozasićenim masnoćama pre svega oleinskom kiselinom koja je pravi zaštitnik zdravlja
  2. Ima omega 3 i omega 6 masne kiseline, čuva srce i mozak od starenja
  3. Sadrži veliku količinu antioksidanata
  4. Jedna kašika maslinovog ulja ujutru je sjajna za probavu
  5. Odlično je za kožu

I eto, to je bio doručak. Zdrav. Prijatno!

 

 



4 komentara

    1. Može ako ste van restrikcije ili već neko vreme na hrono ishrani pošto se pšenično brašno ne preporučuje na početku a i kasnije se jede ređe.

Ostavite komentar