Tanak hleb sa lukom i fetom

09/08/2015

Tanak hleb sa lukom i fetom 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ovo nije pica iako liči na nju, već tanak hleb. U originalnoj verziji ide sa kvascem pa bude mekši i “naduvaniji”. Ali kako nemam kvasac u kući, jer ga ne koristimo u hrono ishrani, pravila sam ga sa praškom za pecivo pa je ispao malo tvrđi. Da sam dodala neki mlečni proizvod u testo, verovatno bih postigla određenu mekoću, ali nisam htela da zbunjujem početnike, pošto u restrikciji nikad ne mešamo dva mlečna proizvoda, a feta je već išla na vrh. Ali on i ovako uopšte nije ispao loš, naprotiv. Ako volite hrskava testa kao ja, onda nemojte da menjate recept.

Tanak ili pica hleb sa crvenim lukom i fetom

Ovo je mera za jednu osobu, ako pravite za više samo pomnožite mere sa brojem osoba.

Za ovaj hleb vam je potrebno:

  • 125 grama brašna (ja sam koristila speltino integralno)
  • 70 militara vode
  • ravna kašičica soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike maslinovog ulja (+ za mazanje)
  • srednji crveni luk
  • nekoliko kockica fete
  • nekoliko maslina
  • morska so, biber

Pomešate suve sastojke, a zatim dodate ulje i vodu. I zamesite testo. Ne treba da bude ni previše tvrdo, ni premekano. Mesite ga malo da gluten malo uhvati maha. Oblikujte loptu i ostavite da odmori dok vi spremite toping.

Iseckajte luk na krupnije, na polumesece. Prodinstajte ga na malo ulja sa mosrkom solju i biberom. Čak je lepše ako stavite krupnu morsku so. Kada se opusti i zacakli, gotov je. Na pleh sam stavila foliju, a onda je namazala sa malo maslinovog ulja. Folija je tu da ne bi posle morala da ribam pleh.

Razvila sam testo u krug, prebacila na foliju i gornju stranu namazala sa malo maslinovog ulja. Posula sam preko luk, izmrvila fetu, pobacala masline. I dodala još malo bibera.

Tanak hleb sa lukom i fetom 2 s

Sve sam stavila u zagrejanu rernu i pekla desetak minuta na 220 stepeni.

Ispalo je skoro pa savršeno. Ne znam zašto ali ja sam luda za hrskavim testom i crvenim lukom. Još ako ima malo jakog sira…….

Prijatno!

ps. Sledeći put ću probati i varijantu sa kvascem. Nisam u restrikciji i mogu ponekad malo da eksperimentišem.



1 komentar

Ostavite komentar