Štanglice sa susamom

03/01/2016

Stanglice 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Praznici su završeni i vreme je da se vratimo svojim svakodnevnim obavezama i ritualima.

Moram da priznam da sam u poslednjih mesec ili dva ispala malo iz koloseka. Puno se radilo, nisam uvek stizala da jedem na vreme. I na kratko mi se vratila moja stara navika – da pustošim frižider noću. Što sam više pod stresom, to više radim. Poslednjih nekoliko dana sam se trudila da više spavam i ustajala sam jako kasno, pa samim tim i kasno doručkovala, mislim da sam skoro svaki put jela posle 11. Ali sam barem prestala da se budim noću. Pa sam i za to rekla dosta.

Teško mi je da ustajem u 6:30 jer je mrak. Pa umesto da udaram po telefonu i produžavam vreme za po deset minuta do ustajanja, sat sam navila na 7. Tada se već nazire jutro i lakše je skočiti iz kreveta. I vratiti se svom omiljenom jutarnjem ritualu – pravljenju doručka.

Za ove štanglice vam je potrebno:

  • 100 grama brašna (mešala sam speltino, ražano i ječmeno)
  • 1 puna kašičica praška za pecivo
  • 1/3 kašičice morske soli
  • 1 manja kašika maslinovog ulja
  • oko 60 militara vode

Pomešajte suve sastojke, pa dodajte ulje i vodu. Testo umešajte kašikom koliko možete pa ga prenacite na pobrašnjenu radnu ploču. i zamesite tvrđe testo. Razvijte ga oklagijom i gledajte da napravite pravougaonik koliko to možete. Nožem secite šanglice. Gledala sam da budu široke malo više od jednog santimetra.

Stanglice 1 s

Kada sam ih isekla, namazala sam ih sa malo maslinovog ulja, posula crnim i belim susamom i prebacila u pleh na koji sam stavila pek papir. Ubacila sam ih u rernu i pekla desetak minuta na 220 stepeni. Ako imate jaku rernu, pecite na nižoj temperaturi.

I ovo je mala količina, za jednu osobu, jer nisam znala kako će ispasti. Dobila sam 6 komada.

Stanglice 3 s

Dok su se pekle, napravila sam humus. Koristila sam leblebije iz konzerve koje su već termički obrađene. Tako da mi je trebalo pet minuta za ovaj namaz.

Recept za humus možete da pogledate OVDE.

I, eto doručka za poneti.

Prijatno!



3 komentara

  1. Nije mi jasno kad napisete pecite na 220 stepeni a ako je jaka rerna moze na nizoj temperaturi.220 stepeni je 220 u bilo kojoj rerni ne moze da bude ni slabije ni jace ,samo sto slabija rerna sporije dostigne tu temperaturu.Koliko znam testo se stavlja u vec zagrejanu rernu.

    1. Ne, kod mene nije takav slučaj. Ono što se kod mene lepo ispeče na 220, kod moje tetke gori. Jednostavno su mi slabiji grejači.

Ostavite komentar