Srpski doručak

18/05/2015

Srpski dorucak 3 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Da bi stvarno bio naš srpski, domaći doručak, trebalo bi na stolu da stoji kajmak. Ali se trenutno odvikavam od njega i moram da budem stroga po tom pitanju. Puter će biti sasvim dovoljan.

Kao i svako jutro, napravila sam sveže pecivo, a za njega vam je potrebno:

  • 3 čaše brašna (ja sam stavila integralno speltino, ječmeno i heljdino)
  • 1 čaša kiselog mleka
  • kašičica soli
  • polovina praška za pecivo
  • 2 velike kašike maslinovog ulja

* Mera je čaša od kiselog mleka, u nju staje oko 100 grama brašna, možda malo više

Pomešala sam suve sastojke, dodala ulje i kiselo mleko. I zamesila testo koje se ne lepi. Ako želite da bude malo mekše, dodajte mrvicu kisele vode.

Srpski dorucak 1 s

Podelila sam ga na četiri dela, formirala diskove i premazala ih sa još malo kiselog mleka, a zatim posula susamom. Stavila sam ih u zagrejanu rernu i pekla oko 15 minuta na 220 stepeni.

Srpski dorucak 2 s

Uz njih je odlično išao puter (mada bi se kajmak slagao još bolje), sjenički sudžuk, mladi lukac i kiselo mleko.

Prijatno! Nadam se da ste i vi lepo doručkovali.



2 komentara

  1. Dobar dan. Molim Vas, već sam jednom postavila pitanje ali ne dobih odgovor. Da li neko ima recept za hleb iz mini pekarice? Hcala pozdrav

    1. Zamolila sam ljude da proslede recepte. Evo jednog:
      500ml vode, 550gr kombinacija dozvoljenog brašna, 200gr semenki/mekinja, kašika limunovog soka, kašika ulja/rastopljenog putera, bikarbona soda. To je za “malu” veknu, od 900gr. Wholewheat program.

Ostavite komentar