Sočni zalogaji: Slanina tost

28/02/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ako izuzmemo vegane i vegeterijance, mislim da ne postoji osoba koja ne voli slaninu.

Dimljenu, barenu, seckanu, prženu…. Svako jelo sa njom bude bolje. Pa čak i ako se malo doda i u čorbu. Ne verujete? Probajte. Danas u toku dana ću postaviti recept za crvenu čorbu iz mog prvog kuvara “Hrono kuhinja”.

Najlepša je naravno, mislim na slaninu, onako tanko isečena na listove pa zapečena. U nosu blagi miris dima, a pod zubima hrska. I hrska.

Zavedeni tom idejom, ove nedelje smo na Pidžama partiju imali tost slaninu. Ili slaninu tost. Kako vam je draže.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Postupak pravljenja je više nego jednostavan, treba samo da motate. Pre toga proverite da li na “slajsevima” ima onih malih belih hrskavica i da li je po dnu ostao sloj kožurine. Nema opravdanja da se slanina ispeče ili posluži nekome, pa makar sami sebi služili, ako to ne skinete. Oštrim malim nožem zasecite krug oko hrskavice i samo je izvucite. Isto tako vrhom noža prođite duž parčeta iznad te kožice i samo je odvojite. E sad, ako ste napravili tako savršene listove, možete da počnete sa pripremom doručka.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Potrebno vam je (po osobi, otprilike):

  • 3 tanja parčeta hrono hleba
  • 2 – 4 “slajsa” slanine (zavisi koliko su dugački i široki)
  • po 2 lista ementalera (ili dva tanja kruga sveže mocarele ako ste u restrikciji)

I to je to od sastojaka. So nije potrebna, slanina je dovoljno slana skoro uvek.

Hleb prepecite da postane hrskav. Nije neophodno ali ja tako najviše volim. Zatim sir isecite na manje kvadrate ili, ako koristite svežu mocarelu (za one u restrikciji) na krugove. Stavite sir na tost a zatim uzmite slaninu i obmotajte oko tosa. Treba da bude pokriven svaki deo. Možete da vidite u videu kako sam ja to radila. A možete video da pogledate i samo da biste se zabavili, imali smo veselo nedeljno jutro.

Tako zavijene parčiće hleba ubacite u toster. Ili, ako nemate toster, u tiganj. Pa prepecite sa obe strane. Jako brzo će biti gotovi. Sir će se jako brzo otopiti a slanina postati hrskava.

I eto jednog savršenog doručka.

A ako želite, iz bilo kog razloga, sir možete i da preskočite. Samo zavijte tost u slaninu, ispecite i na kraju premažite nekim dobrim ajvarom. I tako ispadnu opasno dobri sočni zalogaji.

Prijatno!

I javite koja su vaša omiljena jela sa slaninom, ostavite u komentarima ispod teksta ili na društvenim mrežama.

Ostale Pidžama žurke možete da pogledate na linku ispod:

Nedeljni hrono Pidžama party

 



Ostavite komentar