Slatke susam štangle

15/06/2016

Susam stangle 1 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Mnogo volim susam. Moram da priznam da nisam ljubitelj svih turskih poslastica, pogotovu ne baklava, urmašica itd. Odnosno, poslastica u čiji sastav ulazi (po meni) uglavnom brašno i šećer, ali ove susam štanglice obožavam. Još kad se naprave od zdravih sastojaka, onda je duplirano uživanje u njima.

Za ovu brzu starinsku poslasticu potrebno vam je:

  • 1 jaje
  • 60 grama maslaca
  • 5 kašika kokosovog šećera
  • sok od pola manjeg limuna
  • 70 grama integralnog speltinog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • pola kašičice soli
  • 160 grama susama

Susam stangle 5 s

Ručno razmutite jaje, zatim dodajte razmekšali maslac na sobnoj temperaturi, mutite dalje pa  dodajte šećer i limun i ponovo mutite.

Susam stangle 4 s

Sve ovo možete činiti i mikserom na slaboj brzini. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so i postepeno sjedinite suvu i vlažnu smesu.

Susam stangle 3 s

Zatim umešajte susam spatulom, kojom ćete po pek papiru razmazati i oblikovati smesu, tako da bude četvrtastog oblika. Zatim je isecite  na štangle.

Susam stangle 2 s

Pecite maksimalno 15 minuta na 175°C. Kada izvadite štangle iz rerne, one će biti još meke. Još jednom ih podelite i sačekajte da se ohlade i stvrdnu.



6 komentara

  1. Ovo je super! Upravo grickamo… Koliko cesto sme da se jede I da li ima ogranicenja u kolicini?

Ostavite komentar