Slani kolač

06/12/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Nekada, kada se išlo u goste, obavezno se nosila kafa, uz nju možda čokolada ili vino. Danas, kada mi “hroneri” krenemo da pohodimo jedni druge, nosimo brašna, suhomesnato, začine, semenke, tegle, plehove, a nekad i kolače. Slane, naravno.

Uleti tu ponekad i nešto slatko, ali ređe.

Tako mi je Zveki, kada je iz Niša došla na moj rođendan, za doručak spremila slan kolač. Njen čuveni, koji smo toliko puta gledali na slici i mirisali ga preko ekrana.

Potrebno vam je:

  • 1dl speltinog mekog
  • 1dl raženog integralnog
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 ravna kaščica morske soli
  • 1 kašika čia semenki
  • 1 kašika susama
  • 1 kašika lanenog semena
  • 4 kašičice kiselog mleka i kisele vode

Pomešajte kiselo mleko i kiselu vodu. Zatim umešajte brašna, so, prašak za pecivo, čia semenke i lan, koji ste malo smrvili pre toga i susam. Pa sjedinite sa mešavinom kiselog mleka i kisele vode.

Trebalo bi da dobijete smesu srednje gustine . Naseckajte pečenicu na kocke i dodajte je u smesu. Izručite je u teflonski pekač i pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 250° stepeni.

Kad se zarumeni i odvoji od ivice, temperaturu smanjite na 200°.

Zabodite čačkalicu u sredinu kolača i ako na čackalici ne ostaje trag testa kada je izvadite, znači da je gotovo. Izvadite kolač iz rerne, stavite ga na resetku da se ohladi. A onda navalite. Možete uz njega i kiselo mleko pride. Dobro ide.

Prijatno!

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “posna hrono kuhinja”



Ostavite komentar