Savršena jagnjeća plećka

07/01/2015

Kuva i piše:

Irina Ljubić

Irina200

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Za ovu jagnjetinu imam samo jednu skracenicu OMG!!!!!!
Ovaj recept je u stvari prilagodjen receptu Anabel Langbejn i   potpuno je fantastičan.
Za marinadu sitno isecite beli luk, dodajte sitno isečen svež ruzmarin, otprilike 1 kašiku, 1 kašičicu kumina, 1 kašićicu aleve paprike  i morsku so.
Sve sastojke istucite dok ne nastane pasta. Dodajte biber, sok od 1 limuna i otprilike 3-4 kašike maslinovog ulja, pa promešajte. Tako pripremljenu marinadu možete da čuvate u tegli u frižideru i koristiti kao začin za sve vrste mesa.
Napravite dijagonalne rezove po koži jagnjeće plećke, dubine oko 1,5-2 cm. Stavite meso s kožom prema dole u pekač. Meso premažite marinadom i ostavite ga da stoji pokriveno od  4 sata pa do sutradan, kako vam odgovara. Bitno je da bude na hladnom mestu.
Posolite mariniranu stranu mesa, a zatim okrenite. Kožu mesa prelijte limunovim sokom i dobro ga utrljajte. Meso stavite u rernu, na 250 stepeni, dok koža ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Izvadite meso i u tiganj sipajte 2 šolje vode. Vratite u rernu, na 140 stepeni, 8 sati.
Jagnjeca-plecka-USPRAVNO-SAJT

Mi smo ovo jelo pravili 2 puta do sada i oba puta je ispalo fantastično, osim sto je prvi put bila svinjetina, a za Novu godinu jagnjetina. 
 
 
ps. U pozadini na gledati rusku salatu i Jamie Oliver hleb, samo rukola salatu 🙂  



3 komentara

  1. očigledno je došlo do zabune jer jagnjetina ne može imati kožu. Vreme naknadnog dinstanja je takođe predugo i verovatno se odnosi na svinjetinu o kojoj je reč u izvornom receptu.

Ostavite komentar