Rustične tortilje

06/01/2018

 

Canon 700 D

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

Kada sam bila mlađa nisam umela da budem disciplinovana na Badnji dan. Doduše, ne namerno, već bih se uvek slučajno omrsila u toku dana. Ili bi mi neko bez pitanja i po svojoj navici dodao malo mleka u nes kafu. Ili bih uzela sos u ručku za koji nisam znala da sadrži pavlaku. I uvek tako neke gluposti.

Sada uglavnom sve sama spremam ili jedem mamino ili tetkino pa tu greške nema.

Danas sam ustala ranije i nisam ustala umorna, što mi se skoro nije desilo. Pa sam odlučila da malo mesim posle šetnje s psima. Ništa komplikovano, samo sam poželela da provučem testo kroz prste.

Jutarnja terapija #baking #morning #breakfast #spelt #food #foodlover

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on

Pa su tako nastale ove rustične tortilje.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”

 

Testo ne treba da se lepi, barem ne mnogo, treba da bude jako mekano. I zato polako i po malo dodajte brašna dok ih pravite. Manja količina je u pitanju, od smese sam dobila dve tortilje. Ukoliko pravite za više ljudi samo proporcionalno povećajte sastojke.

Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo pa onda dodajte ulje i toplu vodu. Kašikom zamesite smesu pa je izvadite na pobrašnjenu radnu površinu. I blago domesite testo, ne želite da postane tvrdo. Podelite ga na dva dela, oblikujte loptice pa oklagijom razvijte tortilje. Ne moraju da budu okrugle i nema veze ako vam se neka pocepa. Zato i jesu rustične. Nisu predviđene za rolanje već za kidanje i mazanje ili umakanje.

 

Potrebno vam je:

  • 100 gr speltinog brašna
  • Prstohvat morske soli
  • 1 kašičica praška za pecivo (mada može i bez njega)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 50 ml tople vode

Dok razvijate tortilje možete da dodate još malo brašna po površini. Ali samo ako se testo lepi za oklagiju. Ukoliko se ne lepi, ništa ne dodajte.

Zagrejte tiganj, ja sam koristila liveni. Dodajte malo brašna u njega. Tako će brašno izgoreti ukoliko ne pogodite temperaturu, ali neće i tortilje.

Ne treba da se peku na visokoj, već srednjoj temperaturi, u mom slučaju je to bila šestica na šporetu. Pecite ih par minuta s jedne i sa druge strane.

I kako je danas Badnji dan, za mazanje sam izabrala humus. On je dobar za dane posta jer je zasitan, ima biljnih proteina i ne mora da se pravi sa uljem ukoliko postite na vodi.

Ali sam ga pojačala sa miksom semenki, koji sam objavila na blogu juče. Sve se odlično uklopilo uz rustične tortilje.

Ručak i večera kod mojih, kako red nalaže. Bez obzira da li ste religiozni ili ne iskoristite ovaj praznik da budete sa onima koje volite.



Ostavite komentar