Ražani tost

16/07/2016

Razani tost 4 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Na početku hrono ishrane sam bila oduševljena kombinacijama brašna i raznim semenkama, mekinjama, klicama, ali u poslednje vreme više težim nekoj jednostavnosti. Već duže vreme mi se jede kompaktan hleb oblika tosta, isključivo od ražanog brašna. To sam i postigla nedavno zahvaljujući magičnom sastojku – psilijumu, koji fino veže testo, a ujedno upravo zahvaljujući njemu nema bojazni da će ono ostati slepljeno.
Za ovaj tost vam je potrebno:

  • 500 grama ražanog brašna,
  • 1 kašičica soli (ja stavljam himalajsku),
  • 1 prašak za pecivo,
  • kašika psilijuma,
  • 350 mililitara mlake vode,
  • 2 kašike maslinovog ulja.

Razani 10 s
Za oblikovanje i posipanje:

  • 1 kašika maslinovog ulja,
  • 2–3 kašike vode.
  • 2 kašike kima,
  • 2 kašike lanenog semena.

Razani tost 9 s

Promešajte sve suve sastojke, zatim dodajte vodu i ulje. Ostavite testo jedno 5–10 minuta da  upije vodu. Prebacite ga na radnu površinu. S obzirom na to da ražano brašno sadrži manje glutena, besmisleno je mesiti testo, već se bacite na oblikovanje.

Razani tost 8 s

U posudici pomešajte ulje i vodu.

Razani tost 7 s

Oblik koji želimo da postignemo jeste četvrtast, kao tost. Za to će vam služiti radna površina. Stavite malo tečnosti u ruke, premažite jufku i oblikujte, okrećući je na sve četiri strane i pritiskajući uz radnu površinu.

Razani tost 6 s

Prilikom oblikovanja se potrudite da vam što glatkije izgleda površina testa, kako bi vam hleb što manje ispucao.

Razani tost 5 s

Najzad pospite semenke po radnoj površini i uvaljajte hleb u njih sa svih strana. Ostavite ga desetak minuta da odmori. Ostatak tečnosti pospite u pleh i preko stavite hleb.

Ubacite ga u hladnu rernu koju ste uključili na 200°C. Pecite sat vremena.

Razani tost 2 s

Ražani hleb tokom pečenja stvori tvrdu koricu. Ukoliko niste time oduševljeni onda vruć tost uvijte u krpu i stavite u kesu na neko vreme. Ja volim, tako da hleb samo dobro osušim pre nego što ga stavim u kesu. Uživajte u ovom ražanom tostu za doručak, uz vašu omiljenu kombinaciju.



8 komentara

  1. Stavite malo više vode i pecite u kalupu bez psilijuma. Biće isto dobar hleb, samo neće biti ovako kompaktan i kao tost. Psilijum je upravo tome doprineo.

  2. U kom obliku se koristi psilijum? Ako ne nadjem “brasno” nego samo ljuspice jel moze tako ili moraju da se melju? Hvala

  3. Pozdrav drage moje.
    Upravo se bacam na “mucenje”.

    Zamolila bih vas da mi pojasnite zasto brasna sa manje glutena ne treba mesiti?

Ostavite komentar