Ražani hleb

21/10/2014

Najbolji hleb koji sam do sada spremila. Moguće da je ukus izvukla so, jer mi se omaklo da malo više stavim.

Ovog puta sam pravila manju količinu da se pojede za jedan doručak, vi možete da je povećate.

Treba vam:

  • 300 grama ražanog brašna
  • prašak za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone
  • po kašika golice, susama, suncokreta i samlevenog lana
  • kašika maslinovog ulja
  • 300 mililitara mlake vode
  • so

Ostavila sam ga da stoji sat vremena, stavila u kalup i pekla oko sat na 200 stepeni. Nisam ga pokrivala, pekao se u silikonskom kalupu. Mislila sam da ću morati da ga dopečem na žici, međutim, korica je sa svih strana bila savršeno hrskava. Vi ga proverite pre nego što ga izvadite. Ako vam se čini da je korica mekana, ostavite ga još malo u rerni.

Posle vađenja iz rerne, hleb uvite u krpu i ostavite ga da se tako ohladi.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ukoliko budete povećavali količinu stavite 500 grama brašna i 500 mililitara vode. Semenke i ulje povećajte za kašiku. I stavite celu kesicu praška za pecivo i jednu kašičicu sode bikarbone.

Razani hleb1 SAJT



75 komentara

    1. Nema tu posebnog postupka. Pomešate sve suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, so, semenke, sodu bikarbonu. Zatim u to dodate ulje i mlaku vodu. Umešate dobro varjačom i ostavite da stoji. Može da stoji i duže, neće mu smetati. Možda će čak da bude i bolje ako duže stoji. Smesa će biti jako gusta, jer ražano integralno brašno jako upija vodu. Ako pečete u silikonskom kalupu ne treba vam ništa. Ako pečete u običnom stavite pek papir.
      Kada poravnate testo možete da ga pospete semnkama i odozgo. A možete da ga poprskate vodom, to sprečava pucanje hleba.

    2. Hm… nešto nisam dobro uradila. Spolja se pretekao a unutra ostao živ… na 200 stepeni nekih 50 minuta sam pekla, dok nisam videla da je baš reš spolja. I jaaaaako je tvrd, mada je korica baš ukusna. Kako bi bilo da spremim sa 1/3 speltinog brašna?

    3. Možda vaša rerna jače peče nego moja. Svaka je različita. Sledeći put smanjite temperaturu. Ili poklopite pleh (u čemu već pečete) pa ga otklopite tek pred kraj, da se uhvati fina korica. Korica bude tvrda, ali ne da polomite zube, već jelo hrska dok jedete. Ja sam ga pekla minimum sat vremena. Pošto su ovi naši hrono hlebovi često vlažniji zbog vrste brašna koju kosritimo, ja se trudim da mi hleb nikad ne bude previsok. A ovaj mi se baš dopao zato što je bio suvkast unutra, a hrskav spolja

    4. Na koji nacin moze da se zamrzne ovaj hleb.. i kakav je postupak odmrzavanja?

    5. Nikad nisam zamrzavala ove naše hrono hlebove. Ali pretpostavljam da se zamrzava kao i običan. Možda je najbolje da ga isečete na kriške i u vrelu rernu po važenju iz zamzrivača.

  1. Ja sam ga upravo umesila, malo modifikovan, doduse. Stavila sam 500gr razanog i 500gr jecmenog brasna, da bih dobila na kolicini, jer se suprugu jako dopadaju hrono hlebovi, pa se desava da ostanem bez mog dela za dorucak. Nisam imala dovoljno sode bikarbone(samo jedna kasicica) i dve kesice praska za pecivo. Ulje sam u zurbi propustila da stavim, pa videcemo sta ce izaci iz rerne 🙂
    Nadam se da sam dobro uradila sto sam pomesala jecmeno i razano brasno.

    1. Moguće je da će se mrviti. Ječmeno i ovseno brašno su zeznuto za rad. Zato ih ja stavljam u manjim količinama 🙂 Ali svakako javite kako je ispao. Ako uspe da probamo i mi

    2. Moram da priznam da se vrlo malo mrvio pri secenju. Ispao je iznenadjujuce odlicno, obzirom da se nije pekao ni sat vremena ( mozda 45min na 250C ) jer ga je svekrva izvadila iz rerne ranije. Umesila sam ga i veceras, sa svim sastojcima 🙂 Ako mi se vise bude svidjao onako, izbacicu ulje iz recepta. Mesim vece kolicine sada, jer se svima u kuci dopada bas taj hrono hleb, beli su izbacili iz upotrebe i to je dobra stvar. Odlucila sam se za jecmeno i razano brasno, zbog cene, jer kad mesim na veliko, to se jedino isplati. Heljdino i speltino brasno je malo skuplje pa retko koristim kad mesim na veliko.
      Hvala na savetima, veliki pozdrav 🙂

    3. Kao što rekoh, od ječmenog hoće da se mrvi. Ako stavite samo ražano, onda ne bi trebalo, a i to brašno nije skupo, jedan kilogram košta šezdeset i nešto dinara. Drago mi je da vam se sviđa

  2. Meni je ovaj odlican (pravljen po receptu ), ne mrvi se uopste , lepo se sece, ukusan !
    Jako sam zadovoljna ! Sledeci put pravim vecu meru! 🙂

    1. Ne, u principu. Možete da da napravite prirodan kvasac, ali onda i taj hleb treba da se tostira

  3. Postovana Ana,
    da li se hleb stavi u rernu, pa se tek onda ukljuci i tako pece sat vremena ili se prethodno zagreje rerna.?
    Hvala
    pocetnica 🙂

    1. U većini slučajeva stavim u zagrejanu rernu. Jedino to ne radim kod Naninog hleba i Draganinog hrono hleba, jer je naznačeno da treba u hladu. Isprobajte više verzija pa nađite šta vam odgovara

  4. Drage moje da bi vam hleb bio mekse,cim ga izvadite iz rerne umotajte ga u blago vlaznu krpu…i uzivajte

  5. Posto sam totalni pocetnik u pravljenju hleba interesuje me kakav kalup generalno preporucujete I kada kazete razano brasno ( ovseno, jecmeno, heljdino) da li mislite na čisto brasno ili na vec spremu mesavinu koja ima da se kupi? Hvala 🙂

    1. Mislim na 100% integračna čista brašna, pa ih mešate po želji. Kada pravim manji hleb do 300 grama, pečem ga u onom pravougaonom kalupu za hleb. A kada pravim veće, oko 500 grama brašna, onda ih pečem u većim ovalnim tepsijama da hleb ne bi bio vosok jer se bolje ispeče. Za to imam dve vatrostalne tepsije sa poklopcem

  6. Postovana Ana, jos jedno pitanje pocetnice koja se sprema da napravi hleb po ovom receptu 🙂 Kad kazete da je mera casa od kiselog mleka, da li mislite na onu manju (od 100-150g) ili vecu (u koju stane 500g kis.mleka)? Hvala.

    1. Onu manju, standardnu čašu. Mada veličina nije bitna, ona je osnovna mera. Jedino ako koristite neke baš velike čaše, povećajte so, ulje i prašak za pecivo. Razmera vode i brašna je uvek ista, bez obzira na veličinu šolje, pošto se meri u šolji.

  7. Pozdrav Ana, imam nekoliko pitanja u vezi ovog kruha. Zašto mi sjemenke suncokreta promijene boju u zelenu? I kruh mi se puno ‘čuje’ po sodi bikarboni. I nakon sat vremena na 200 stupnjeva ostao je nekako vlažan iznutra, ako da nije potpuno pečen? Zahvaljujem na odgovoru.

    1. Ako vam smeta ukus i miris sode bikarbone možete da je potpuno izbacite iz recepta. Ostavite samo prašak za pecivo. Inače, od sode bikarbone semenke umeju da pozelene, jer soda ubrza oksidaciju. Što se tiče vlažnosti, to je već i potanje koliko je brašno krupno mleveno. ražano je po tom pitanju jako zeznuto. I meni se dešava da 4 puta zaredom od istog proizvođača ispdne super hleb, a peti put se obeseim dok se ispeče i uvek ostane vlažno unutra. Kada naletite na takvo brašno postoji nekoliko opcija. 1. Da sa njim uopšte ne spremate hlebove, nego mafine, lepinje, proje…2. da smanjite malo količinu vode 3. Da ubacite neko brašno koje suši peciva kao što je ječmeno ili ovseno

  8. Postovana Ana,
    pravim ovaj hleb po prvi put i nejasno mi je koliko praska za pecivo ide u manju kolicinu (300gr brasna i 300ml vode) ako u vecu kolicinu sa 500gr brasna ide cela kesica praska za pecivo. Drugo, da li sat vremena treba da stoji u frizideru ili na sobnoj temperaturi?
    Hvala,
    Biljana

    1. Testa za hleb uvek ostavljam na sobnoj temperaturu. Što se praška za pecivo tiče, u ovaj hleb sam stavila ceo jer je ražano brašno malo “teže”. Po “pravilima” bi trebalo da se stave 2/3 kesice.

  9. Dodatak – napravila sam hleb, nekako se snasla sa nedoumicama koje sam imala. Ono sto je moj problem generalno, bez obzira koji hrono hleb pravim, jeste to sto uvek ispadne nekako kompaktan, cvrst i dosta tezak. Ne znam da li je to dobro/zdravo, imam utisak da se takav hleb znatno teze vari. Pitam se u cemu gresim, i zasto mi hlebovi nisu vazdusasti i lagani. Svaka sugestija je dobrodosla, hvala u napred.

    1. Od ražanog brašna hlebovi jesu teži, jači….ali ja nemam nikakav problem sa varenjem takvog hleba. Hlebovi koji imaju pšenicu u sebi, i speltu, su laganiji, jer je drugačije brašno.

  10. Ana, mozete li mi reci zasto se izbegava kvasac ? nemojte zameriti, potpuni sam pocetnik sto se tice hrono kuhinje. Radila sam test intolerancije na hranu i prema tomtestu kvasac mogu da koristim ali pšenicu treba da izbacim pa stalno eksperimentisem sa vrstama brasna koja su mi dozvoljena (kukuruzno, heljdino, razano,) . Koliko vidim vi uopšte ne koristite kukuruzno brasno ? postoji li razlog ? prema tom testu meni je kukuruz idealna namernica. Hvala unapred na odgovoru !!

    1. Što se kvasca tiče, to sam već pisala. Niko od nas ne zna zašto kvasac ne sme. Autor nigde nije stavio detaljno objašnjenje. Ali smo mi to prihvatili, isprobali i shvatili da nam testa bez kvasca mnogo više prijaju. Što se perioda mršavljenja tiče, kukuruzno bi trebalo preskočiti.. Mada ga ja i nakon restrikcije jako retsko koristim. možda sam ga dva puta jhela za godinu dana

  11. Ana molim za jednu malu sugestiju…elem, jutros sam prvi put pravila hleb po ovom receptu, koristila sam ovu meru od 500 gr brasna i isto toliko vode i sve ostalo povecala kako ste i naveli, umestila, ostavila sat vremena, ispekla za sat i 15 minuta na 200 i dobila uzasno tvrd hleb za koji mi treba oruzni list 🙂 Malo sam razocarana, on je ukusan ali zaista pretvrd, malo je meksa unutrasnjost hleba ali cela povrsina hleba sa svih strana je jezivo tvrda. Gde sam pogresila da li mozete da mi odgovorite? Veliki pozdrav Ana i zahvaljujem unapred na odgovoru 🙂

    1. Niste nigde pogrešili, ražano brašno ume ponekad da napravi jako tvrdu koricu, posebno ako je malo veća temperatura 😀 Sledeći put kada izvadite hleb, i ako vam se korica učini pretvrda, uvijte hleb u mokru krpu na jedno 15 minuta. To će omekšati spoljnu koru. posle ga prebacite u suvu krpu.

  12. Dobar dan Vama
    Napravila sam ovaj hleb, i evo cekam satic. Pa gledajuci ove komentare,mislim, da li ga mozda treba peci pod folijom nekih recimo pola vremena pecenja a posle otkriri?

    1. Najbolje je tako. I bitno je da temperatura ne bude prevelika jer ako se brzo napravi tvrda kora unutra će ostati vlažan. Moja rerna je jako slaba

  13. Može li nam škoditi ako pojedemo taj vlažniji hleb? Pekla sam ga skoro dva sata. Već nakon jednog sata je bio pretvrd, a i dalje je vlažan iznutra. Ne znam ni čime bih ga sekla. Žali Bože struje. Ne bi bilo loše da se neke od specifičnosti koje se pominju u komentarima unesu i u tekst, za nas neiskusne, jer mi slušamo Vaš recept ne znajući kakva je Vaša rerna. U receptu samo piše da korica treba da bude hrskava, i jeste, tvrda je kao kamen, ali hleb nije dobro pečen. Baš mi je žao, jer sam mnogo želela da danas njime obradujem svoje.

    1. Možete da ga tostirate ili dopečete kriške u rerni. Svako brašno je priča za sebe i ume drugačije da se ponaša. Žao mi je što nije ispalo kako treba, jer ste retki. Ovaj hleb je verovatno najviše pravljen sa bloga, ljudi već dve godine postavljaju slike po FB i 99% njih je zadovoljno bilo.

  14. Hvala Vam, Ana. Imaću u vidu sve ovo iz komentara, pa ću pokušati ponovo. Žao mi je zbog tona moje prethodne poruke. Mnogo sam se bila rastužila.

  15. Jel’ može da stoji preko noći sa sodom ili da to dodam neposredno pre pečenja?
    Ne stavlja se limunov sok, zbog sode bikarbone?

  16. Zdravo Ana, da se navezem na predhodni komentar, na pola kasike sode, koliko se dodaje lim. sok?Izvinite, verovatno ste ovo milion puta objasnili, ali sada posle toliko recepata-u glavi mi je ….haos.Bas za taj hleb kolicinu lim. soka ste zaboravili napisati.Ja sam ,,beba,, u HI i svaki detalj mi je bitan.Nadam se da nije bilo grubo s moje strane.Hvala unapred, pozdrav.

  17. Poštovana Ana,
    Tri puta sam u prethodne dve nedelje pravila ovaj hleb tačno po receptu i sva tri puta je uspeo u potpunosti. Ja sam prezadovoljna jer sam pronašla hleb koji se lako pravi, a odgovara i meni kao dijabetičaru, a i mojim ukućanima jer je zaista ukusan. Hvala!

  18. Pozdrav … treba mi mala pomoc dete je u pitanju alergicna je na gluten i druga stvar je to da ima kandidu u velikom broju pa me interesuje od kojeg brasno preporucujete pravljenje hleba i sta najbolje za ishranu ? Hvala unapred 🙂

    1. Ako je dete alergično na gluten onda morate da kupujete brašna koja su specijalno pripremana i pakovana sa garancijom proizvođača da nemaju gluten. Bezglutensko brašno nije skroz bez glutena ako se skladišti i melje na istom mestu gde i brašno sa glutenom.

  19. Pozdrav
    Pravim razani hleb vec par meseci i do skoro mi je uvek uspevao, obozavamo ga, ali evo sada vec cetvrti put pecem (po istom receptu) i ne uspeva mi, vlazan je iznutra. Pekla sam ga u 4 razlicite rerne, jer sam prvo pomislila da je u rerni problem, ali i dalje neuspesno.
    Probala sam i to da smesa bude gusca, pa za sledece pecenje redja, ali nikako ne uspeva.
    Razmisljam da dignem ruke, jer samo bacam novac na neuspesan hleb, ili da promenim vrstu brasna, ali ni heljda, ni ovas mi nisu toliko ukusni kao raz. A spelta se ne preporucuje cesto.
    Ako neko ima neki dobar savet za uspesan hleb (mada i ovaj pravim uvek po ovom receptu), srdacno bih se zahvalila na pomoci.

  20. Zasto hleb ispadne gnjecav iznutra a pecem ga sat vremena na 200s i ostavim ga u krpi preko noci ali sutradan bude gnjecav iznutra?

  21. Papovic istice da je proizvodnja specijalnih hlebova unosan biznis na kojem pekari zaraduju. Kao primer navodi i takozvani crni hleb, koji se pravi od brasna tipa 1100, a koje u Srbiji proizvodi samo jedan manji mlin. On pita otkud onda toliko crnog hleba na trzistu.

    1. Većina kupovnih hlebova su samo obojeni. Ovaj je pravljen od ražanog brašna u mojoj kući. Pa zna šta ide u njega 🙂 .

  22. Postovana citam savete za hleb i ovu meru od 500gr brasna,pekla sam moj u kalupu za hleb,ali je i dalje nekako zivkast unutra iako se korica svuda bas lepo ispekla.
    Zanima me da li vi u tom kalupu pecete samo manju meru ili i ovu vecu?I da li bi smetalo da mozda smanjim kolicinu vode?Hvala u napred na odgovoru

    1. Uvek je bolje da se peče u većem plehu, odnosno da hleb ne bude mnogo visok. Lakše se ispeče. Ja ovaj kalup uglavnom koristim za 300 gr brašna.

  23. Draga, Ana,
    Meni je drugarica donela domaće razano brašno iz svog sela.ono je sitno mleveno. Pa me interesira je l bolje kada je sitno ili krupnije? I da li razano hleb goji? Hvala na svim savjetima 😉

  24. Zdravo Ana,
    Hvala na sjajnim receptima!
    Moj hleb uvek popuca, bez obzira na to sto ga poprskam vodom preko, i to bilo koja kombinacija brasna. Da li imas ideju zbog cega?
    Hvala,
    M

  25. Da li je ok speltino bijelo brasno ili mora biti integralno i jos da li moze brasno od leblebije da se upotrebljava za hrono hljebove.Lijep pozdrav Ana!

Ostavite komentar