Ražane lepinje s jajima

11/09/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Dugo nisam pravila lepinje. Nekada samo ih svi spremali stalno jer se brzo smute i isto tako brzo ispeku. I m oram da priznam da su ispale odlično. Mekane i rupičaste iznutra, sa finom i glatkom koricom spolja. Vreme spremanja 3 minuta, vreme pečenja 15 minuta. Taman da se istuširate dok one narastaju i rumene u rerni.

Pre nego što počnete da ih pravite, uključite rernu na 220 stepeni. Taman će se zagrejati malo dok završite sa mešanjem.

Potrebno vam je:

  • 1 jaje
  • 100 gr ražanog brašna
  • 100 ml kisele vode (otprilike, stavila sam polovinu one plastične čaše od kiselog mleka)
  • prstohvat morske soli
  • puna kašičica praška za pecivo

Ulje nisam stavila, zaboravila sam na njega. I opet su bile dobre. Zahvaljujući jajetu, nisu ispale suve.

Prvo u činiji umutite jaje. Zatim dodajte prašak za pecivo, so i vodu. A onda i brašno. Smesa će biti žitka, ređa. Neće biti šanse da se formiraju rukama. Već kašikom vadite smesu, stavljajte na pek papir a onda malo poravnajte.  Stavite pleh u rernu i pecite nekih petnaestak minuta. Čačkalicom proverite da li su gotove. Zabodite čačkalicu u lepinju i izvucite je. Ako se ništa ne lepi gotove su. Ako se lepi ostavite ih još malo.

Kada budu gotove, ostavite ih da se malo prohlade a vi za to vreme spremite ono što ćete jesti uz njih. Ja sam jela jaja na oko sa čilijem.

A lepinje sam, onako dok su još bile vruće, namazala puterom.

Jednostavan i savršeno ukusan hrono doručak.

Prijatno!



2 komentara

    1. Naravno. Samo ako pratite stroga pravila nemojte da ih jedete u kombinaciji sa mlečnim proizvodima jer u njima ima jedno jaje.

Ostavite komentar