Puter krekeri sa susamom

07/08/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kad god imam društvo nedeljom ujutru na Pidžama žurci, a to je skoro svaki put, uvek se unapred dogovaramo šta ćemo da pravimo, ko šta treba da donese, obuče (od sad zabranjujem ulazak u kuhinju bez pidžame!)…

I tako je bilo i ovog puta. Dogovorimo se da niko ništa ne mora da donosi, pravimo nešto jednostavno, već sve imam u kući, a ja ću spremiti hleb dan ranije, odnosno u subotu.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Ali subota krene nekako naopako i ja zaboravim na to. Ustala u nedelju pre sedam, rasklanjam strvari, vadim jaja i povrće i….. A gde je hleb? Ostao samo u mom sećanju da je morao biti gotov prethodni dan. I šta ću, ne može fritata bez ikakvog peciva, odlučim da napravim male krekere koji mogu da budu brzo gotovi.

Pogledajte Pidžama party:

 

Krenem da vadim brašna, prašak za pecivo, činiju, varjaču i smutim nešto. Ali u količini u kojoj bi to inače uradila da imam pecivo za dva dana. Za nas tri? Malo teže. Sneža i ja inače jedemo malo peciva ujutru, ali Saši ne valja zakidati na onome što voli. Elem, evo recepta, za neke dve do tri, ne preterano zaljubljene u lebac.

Potrebno vam je:

  • 100 grama ražanog brašna
  • 50 grama ječmenog brašna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 200 ml kisele vode
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika putera
  • Susam za posipanje

U činiji pomešajte brašna, so, prašak za pecivo. Zatim dodajte kiselu vodu i ulje i sve dobro zamesite kašikom ili varjačom. Trebalo bi da dobijete poprilično gustu smesu, jer ražano brašno upija dosta vode. Mokrim rukama vadite male količine testa, formirajte diskove i ređajte ih po plehu u koji ste stavili pek papir.

Kada završite sa ređanjem, lepo ih zamažite puterom i pospite susam odozgo. Malo ga utapkajte i pravac zagrejana rerna. Pecite ih 15 do 20 minuta na 200 stepeni ako ne žurite. Ili na 220 stepeni, kao što sam ja radila jer sam čekala da gosti pozvone svaki čas.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

I eto, tako dobijete brze, fine, i blago hrskave puter krekere.

A kako smo pravili fritatu i šta smo sve stavile u nju, recept u sledećem postu.

Prijatno!

KLIK NA LINK: POGLEDAJTE OSTALE PIDŽAMA ŽURKE



Ostavite komentar