Projekat Uskrs – svako jaje priča za sebe

30/04/2016

Uskrsnja jaja 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ove godine nisam htela da eksperimentišem sa beljenjem i bojama, htela sam da spremim samo jednostavna, lepa i ukusn jaja. A to znači samo jedno – jaja spremljena u lukovini.

Da bi svako jaje bilo unikat, potrebno vam je različito bilje. Ili običan luk.

Potrebno vam je:

  • Lukovina (kesa, dve ili tri, zavisi od količine jaja)
  • Jaja
  • Različito lišće
  • Komadići luka
  • 2 kašičice karija
  • 2 kašičice kurkume
  • 2 kačičice bibera u zrnu
  • 3 lista lovora
  • 1/2 crvenog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • voda
  • 1 par hulahopki

Elem, hulahopke su ovde bitna stvar. Uzmete jedne cele i iseckate ih na delove, taman da stane jaje. Nađete listove bilo čega: peršun, list napolju, korijander, rukola, detelina….i iseckate malo crvenog luka.

jaja s

Svako jaje stavite u čarapu čiji ste jedan deo zatvorili čvorom, i oko jajeta stavljate ili listove ili krugove luk, ili samo naseckan luk. Zatvorite čarapu na drugom kraju. Tako umotana jaja stavite u šerpu, lukovinu oko njih i nalijete vodom. U vodu dodate začine. I stavite da voda provri. Kada počne da vri, smanjite temperaturu i pustite da se krčka na laganoj vatri barem 3 do 4 sata. Onda isključite ringlu i ostavite jaja u tome do jutra.

Ujutru ih izvadite, očistite i namažete uljem. I dobićete najlepša i najukusnija jaja.
Uskrsnja jaja 8 sUskrsnja jaja 7 s

Uskrsnja jaja 6 s

Uskrsnja jaja 9 s

IMG_2765 s

Uživajte u praznicima!



Ostavite komentar