Presna hrono pogača i humus

05/01/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

Presna ili starinska pogača, kako je još zovu, ne znači da je sirova (živa), već to znači da u njoj nema kvasca.  Tako su se nazivali hlebovi koje smo na ovim prostorima pravili pre upotrebe kvasca i to je značilo čisto, odnosno posno.

Izbor presnog hleba verovatno dolazi otuda što je presno bliže prirodi i da kod njega odsustvuje obeležje rašćenja, bujanja, pa je otuda pogodniji medijator između čoveka i mitoloških bića. Inače, pretpostavlja se da su Sloveni mnogo kasnije počeli da mese kvasni hleb, a da su ranije spravljali samo presan odakle i dolazi naziv “kruh” u zapadnim srpskohrvatskim govorima, kao “onaj koji se kruni, raspada na sitne čestice”.

(Projekat Rastko)

E sad, ova moja pgača nije potpuno “čista” jer ima prašak za pecivo, ali nećemo sad da sitničarimo.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Za pogaču vam treba:

  • šolja finog speltinog brašna
  • šolja graham brašna
  • šolja raženog brašna
  • šolja mlake vode
  • kašičica soli
  • dve kašičice praška za pecivo

Prvo sam umešala suve sastojke, a zatim i vodu i umesila homogeno testo. Stavila sam ga na pobrašnjenu ploču i domesila testo. verovatno će vam trebati još malo brašna.

Presna pogača1 SAJT

Razvukla sam je u disk, debljine oko dva santimetra, izbockala višljuškom, nauljila i stavila na zagrejan pleh koji sam pre toga pokrila pek papirom.

Presna pogača2 SAJT

Stavila sam je u zagrejanu rernu i pekla oko pola sata na 230 stepeni.

Presna pogača3 SAJT

Kada je bila gotova stavila sam je u čistu krpu i poprskala vodom. Ostavila sam je tako jedno desetak minuta.

Presna pogača12 SAJT

Za to vreme sam spremila humus, jer su leblebije već bile skuvane. Jedina novina u receptu je kumin, koji sam prvi put ubacila.

Presna pogača6 SAJT

I naravno, stavila sam manje belog luka nego obično jer je radni dan i ide se na posao.

Pogledajte recept za humus.

humus befunky_artwork SAJT

Humus ćete najbolje napraviti ako dodate prvo malo začina, zavrtite blender, probate, pa dodate ono što vam fali. Meni uvek zafali još malo limunovog soka, soli i maslinovog ulja.

Presna pogača11 SAJT

Probajte ovu pogaču sa humusom, nećete se pokajati.

Prijatno!



8 komentara

  1. Hvala na divnim receptima 🙂

    Da li humus sme samo za dorucak da se jede ili moze i uvece, u restrikciji?

    1. Zaista ne znam. Kalorije ne brojim, posebno ne za doručak. Jer, ako bi i tu krenuli da smanjujemo kalorije došli bi ispod preporučenog minimuma.

Ostavite komentar