Pravi letnji doručak: Kapreze na kašiku

11/05/2018

Canon 700 D

Piše i kuva:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Nisam osoba koja generalno deli jela na zimska i letnja. Ima jela koju mogu da jedem na minus 40 i na plus 40, kao što je sarma. I sve cupkam kao malo dete kada je leti nađem negde, ili je neko od familije i prijatelja izvuče iz zamrzivača.

Na spisku jela kojima vreme ništa ne može, nalaze se još i svadbarski kupus, zapravo kiseli kupus u svim mogućim varijantama, slanina, dimljena kolenica, jagnjeća plećka, ajvar mi ne dirajte takođe…..

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Ali da, čak i meni, kada temperature krenu na gore, prija nešto lagano i nešto hladno. Ne hladno kao sladoled, ali ne i toplo kao pržena slanina.

Pa sam se, kada je sunce upeklo prošlih dana, častila nekom vrstom hladne čorbice. Kada sam završila s doručkom pomislila sam – pa ovo mu dođe kao kapreze na kašiku.

I prijalo je.

Potrebno vam je:

  • Nekoliko kriški hleba
  • 1, 5 dcl paradajz sosa (bez dodatog šećera)
  • Manja kašika putera
  • Malo maslinovog ulja
  • Prstohvat morske soli i šarenog bibera
  • Malo svežeg bosiljka
  • Polovina kugle sveže mocarele
  • 1 manji čen belog luka

Količina hleba zavisi od osobe, gabarita, apetita i trošenja. Mislim da sa hlebom ujutru ne treba preterivati. Čak i kada imam trening, ne pojedem više od tri manja i tanka parčeta integralnog hleba.

Isecite parčiće na kockice i propržite ih na puteru uz dodatak seckanog belog luka. Kada se hleb zarumeni sa svih strana, gotov je.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

U tanjir sipajte paradajz sos koji je to tada stajao u frižideru, malo ga posolite i dodajte u njega malo maslinovog ulja. Zatim ubacite kockice hleba, koje će malo zagrejati sos da ne bude baš hladan. Preko hleba stavite nasečene krugove mocarele i svež bosiljak. Poslednjih nekoliko meseci sam praktično navučena na šareni biber pa sam ga stavila preko sira, vi izaberite svoj začin. Na kraju možete da dodate i mrvicu limunovog soka.

I ne zaboravite na Pidžama party! Ove nedelje (13. maja) proglašavamo pobednika u Ribella nagradnoj aktivaciji. Imate još danas i sutra da šaljete predloge za hrono brunch, odnosno kombinacije koje volite uz humus. Možete da ih ostavite u komentarima na blogu ili društvenim mrežama. Najzanimljiviji predlog, odnosno autor, će dobiti termo torbu punu đakonija, kuvar “Posna hrono kuhinja” i mnogo lep ceger za kupovinu. A sam Pidžama party će ovog puta biti u drugom gradu i u velikom društvu. Žurka počinje u 10 ujutru na fejsbuk strani “Hrono kuhinja”. A još dvoje učesnika, koji budu imali zanimljive predloge u komentarima taj dan će dobiti dva manja paketa. Stay tuned.

I jela sam kašikom. I bilo je osvežavajuće. I ukusno. Probajte. Ovo jelo je i za one koji su u baš strogoj restrikciji, tako da možete da se opustite.

A posle toga, naravno, kafa. Na sunčanoj terasi.

Prijatno!



Ostavite komentar