Pohovan plavi patlidžan iz rerne

19/09/2015

Pohovan plavi patlidzan 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Nisu mi jasni ljudi koji ne vole plavi patlidžan. Jeste da ima specifičan ukus, ali se ova povrćka tako dobro slaže sa mnogo stvari: sa belim lukom, sa mesom, mlečnim proizvodima….posebno sa mocarelom!

Uzela sam jedan veći plavi patlidžan, oprala, isekla nekoliko finih krugova. Broj zavisi od broja ljudi za doručkom. Ja sam sebi spremila čestiri. Ostatak plavog patlidžana sam spakovala u frižider i naredni dan iskoristila za savršen namaz. Taj recept stiže kasnije.

Umutila sam dva jaja, u jednu činiju sipala malo ražanog brašna, a u drugu malo susama. Patlidžan sam posolila i ostavila da malo pusti vodu i gorčinu. Posle 15 minuta sam ga otresla od te vode i valjala u brašno, pa u jaja, pa u susam. Mogla sam da napravim i dupli pokrivač, da ga posle jaja vratim ponovo u brašno, ali mi se žurilo.

Pohovan plavi patlidzan 1 s

Tako uvaljan patlidžan sam stavila na pek papir i strpala u zagrejanu rernu. Pekao se oko 15 minuta na 220. Pred kraj pečenja sam dodala malo sveže mocarele i origana i vrazila u rernu. Oni koji su na samom početku restrikcije taj deo mogu da preskoče i da, recimo, uz plavi patlidžan dodaju sa začinima ukuvan paradajz sos.

Pošto mi je ostalo malo umućenih jaja, njih sam izlila preko papira kada sam izvadila plavi patlidžan iz rerne. Vratila sam pleh u rernu i za 5 minuta dobila palačinku od jaja. Nju njsam slikala jer nije bila baš reprezentativna, ali ne volim da bacam namirnice, pa sam morala nešto da učinim sa preostalim jajima.

Iskreno, meni uz ovakav doručak nije bio potreban hčeb. Pošto sam veću dugo na hrono ishrani, ja sam je prilagodila sebi, i nekad preskočim veći broj uhljenih hidrata. Posebno onih dana kada ustajem kasnije. Restrikcija, u kojoj se brzo gube kilogrami, ima svoja oštra pravila, ne bez razloga, ali ishrana posle nje je krajnje individualna i šarolika dok se pridržavate osnovnih pravila.

 



2 komentara

  1. Ko ne voli plavi patlidzan? Auu, ne znaju ljudi sta je dobro. Pohovan, pa sa belim lukom odozgo. PA musaka od plavog patlidzana. A tek u ajvar sto dobro ideeee.
    U svakom slucaju, dobar dorucak 😉

Ostavite komentar