Pogača koja je ispratila 2017. godinu

03/01/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Za početak vam želim srećnu 2018. godinu! Da budete zdravi, srećni, lepi. Da se upustite tu i tamo u neku avanturu, da upoznate zanimljive ljude, da se zaljubite ako niste. Da imate menj problema, da kvalitetno jedete i da se još dugo družimo.

Kao drugo, želim da se izvinim svima koji su pratili novogodišnji Pidžama party jer opasno kasnim sa receptom pogače. Ali znate kako je 31. decembra, uvek postoji nešto na šta ste zaboravili i što kupujete u poslednjem trenutku. Tako sam i ja krenula u jurnjavu i na kraju shvatila da je glupo pustiti recept pred početak slavlja. I evo ga tek danas.

Potrebno vam je:

  • 200 gr ražanog brašna
  • 50 gr ječmenog brašna
  • Po kašika susama, semena bundeve, suncokreta i lana + za posipanje
  • 1 jaje
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 120 – 130 ml vode
  • Prstohvat soli
  • 2 kašičice praška za pecivo

Pomešajte prvo brašna, so i prašak za pecivo. I to dobro. Zatim dodajte smenke, promešajte, pa onda umućeno jaje, vodu i maslinovo ulje. Ostavite malo da stoji pa rukama formirajte disk, stavite na pek papir koji ste stavili u pleh. Ubacite u zgrejanu rernu i pecite oko 20 minuta na 210 stepeni. Čačkalicom proverite da li je pečena.

S obzirom na to da sam stavila jaje, ovo smesa nije mogla dugo da stoji pre pečenja, barem  ne onoliko koliko treba jer je u stanu ipak bilo toplo. Bolje ne rizikovati. A svaka smesa za hleb ili pogaču je mnogo bolja i mnogo zdravija kada se testo fermentiše. Znam da sam dosadna i da ovo ponavljam već godinama, ali uvek ima novih ljudi na blogu. Što smesa duže stoji to je hleb posle ukusniji i lepši i ima više rupica, ali tako se eliminiše i fitinska kiselina koja sprečava apsorbciju minerala.

Ukoliko želite da napravite pogaču bez jajeta onda recept ide ovako:

  • 200 gr ražanog brašna
  • 50 gr ječmenog brašna
  • Po kašika susama, semena bundeve, suncokreta i lana + za posipanje
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 220 ml vode
  • Prstohvat soli
  • 2 kašičice praška za pecivo

Pomešajte brašna i so dobro. Prašak za pecivo ostavite za kasnije. Zatim dodajte ulje i vodu. Zamesite kašikom smesu, pokrijte činiju i ostavite preko dana ili noći, zavisi kad vam je lakše da pečete. Smesa treba da stoji na sobnoj temperaturi, ali da ne bude baš pretoplo. Zimi to nikad nije. Što se duže bude fermentisala, to će smesa biti bolja, od 8 do 12 sati.

Pred pečenje dobro umešajte prašak za pecivo, formirajte disk, pospite ga i na pečenje.

Za pidžama party sam spremila svašta nešto uz ovu pogaču, snimak pogledajte ovde:

Volim ponekad da ipred sebe imam gomilu malih posudica sa đakonijama.

Ali sam pogaču jela i jutros, ovih par dana sam odmarala i od kuhinje. I jela sam je u mojoj omiljenoj kombinaciji: sa parmezanom i puterom. Kad sam već parmezan dobila za Novu godinu valja ga što pre iskoristiti.

A od zeta na poklon…. #newyear #gifts

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on

Vi napravite svoju kombinaciju.

Prijatno!



Ostavite komentar