Pljeskavice od leblebija

11/11/2015

Pljeskavice od leblebija 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Plan je bio da napravim vegetarijansko jelo. Ali nije sve išlo baš kako je mali Perica zamislio.

Htela sam da napravim pljeskavice od leblebija, a da ne dodam jaje da poveže smesu, i bila sam ubeđena da će sve savršeno ispasti. Ali đavola. Pljeskavice su na kraju počele da se raspadaju. Ispalo je to jedno ukusno jelo, ali daleko od savršenog. I zato vam savetujem da stavite sve kao i ja, ali plus belance. Ili celo jaje.

Pljeskavice od leblebija 3 s

U recept ide:

  • Konzerva skuvanih leblebija
  • 1/2 veze peršuna
  • 1 kašika movsenih mekinja
  • 1/2 kašike speltinog brašna
  • Pstohvat sode bikarbone
  • 1/3 kašičice soli
  • 1/3 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice karija
  • 2 kašike maslinovog ulja

Kad kažem konzerva, naravno da mislim samo na sastav iz konzerve. Ocedite leblebije od tečnosti i sve stavite u blender. Napravite pastu. I ne zaboravite belance. Izvadite smesu mokrim rukama i formirajte dve pljeskavice. Stavite ih na pek papir pa sa plehom u zagrejanu rerenu. Peku se oko 15 do 20 minuta na 220. Napravite neke brze lepinje po želji. Nafilujte ih ajvarom, stavite po pljeskavicu, zatim malo senfa i krugove crvenog luka. I navalite!

Pljeskavice od leblebija 1 s



9 komentara

    1. Naravno da ne moraju, nego sam imala konzervu u kući. Za ove dve pljeskavice je dovoljna šoljica leblebija. One dosta nabubre.

  1. Ove pljeskavice mogu da se prave i kao falafel kuglice bez brašna i jaja ali da se peku u rerni jer pokušaj prženja je propao, raspadale su se. Negde sam našla recept gde nisu išla jaja i brašno što mi je bilo malo čudno ali original recept je stvarno bez jaja i brašna ali je poenta da se prži u dubokom ulju. Inače leblebije već pečene se potapaju u vodu uveče i ostave do ujutru pa se ocede i samelju. Treba da budu zrnaste a ne kao kaša. Znači nekuvaju se.

    1. Falafel sam pravila 100 puta. Mada ga više ne pržim u dubokom ulju. Ali da ne bi bio suv, sada stavljam ulje u smesu, ranije nisam. Evo recepta ovde: http://hronokuhinja.rs/falafel/
      Ali sam ovog puta htela da napravim pljeskavice od kuvanih leblebija, bez jaja. Ali ne ide. Mora nešto da veže smesu.

  2. Ovo je bio moj današnji ručak,malo sam izmenila i prilagodila mojim namirnicama i začinima (šta sam imala u kući) i dobila divne hamburgere,bar mene podsećaju na njih. Hvala na divnom receptu i ubuduće će biti na mom stolu.

Ostavite komentar