Pjadine sa tunjevinom

05/02/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Pre neki dan sam dobila toplu preporuku da probam pjadine sa tunom. U pitanju je recept Džejmija Olivera. To su zapravo lepinje koje se peku u tiganju i možete da ih punite bilo čim.

A pošto ih nisam spremala sa belim brašnom, već speltinim integralnim, nisu ispale baš prelepe na oko, ali i to se može doraditi.

Za pjadine vam treba:

  • 250 grama speltinog brašna
  • oko 60 grama tople vode
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • malo maslinovog ulja

Pomešate suve sastojke a zatim dodate vodu. Prvo spojite sastojke u testo viljuškom ili kašikom, zavisi čime ste navikli da radite. Kada se poveže, prebacite testo na pobrašnjenu radnu ploču i umesite veknicu. Nju zatim podelite na dva dela, oblikujete lopte i razvaljate ih oklagijom na debljinu malo veću od prsta.

Pijadina1 SAJT

Sad kad razmislim, možda sam mogla ove moje da ostavim i malo deblje.

Zagrejete tiganj, stavite u njega malo maslinovog ulja i ubacite pjadinu (ili lepinju). Dodate malo maslinovog ulja i preko nje, ako treba malo razmažete rukom.

Pecite ih oko 3 minuta na srednjoj vatri s jedne strane, a zatim i sa druge. One će blago nadoći.

Kada budu gotove ostavite ih sa strane da se malo prohlade.

Za to vreme spremite punjenje. Ja sam ih punila sa tunom kao u originalnom receptu, ali u njih zapravo možete svašta da stavite.

Za fil vam treba:

  • 1 mala glavica crnog luka
  • 2 kašičice senfa
  • konzerva tune
  • malo limunovog soka
  • 2 kašike sitnog sira
  • so, biber

Pijadina3 SAJT

Nisam imala vremena za fino seckanje, pa sam sve stavila u secka. Da sam imala nešto zeleno u kući, kao recimo peršun, namaz bi lepše izgledao.

Pijadina4 SAJT

Presečete pjadine na pola, namažete ih, poklopite i vratite u topao tiganja. U originalnom receptu ide i čedar sir, koji se malo rastopi, tako da vam predlažem da sledeći put, umesto sitnog, probate sa mocarelom. Ako želite da imate sir koji se razvlači.

Uostalom, imate maštu, napravite šta vam se jede u tom trenutku 😉

Pijadina5 SAJT



4 komentara

  1. hmmm upravo sam napravla pjadinu, odlično je, vrlo brzo se napravi što je jako važno pošto sam se probudila jako gladna. Taman dok sam pila limunadu pjadina je bila gotova. E sada jedno pitanje… prošli put sam jednu ostavila za sledeće jutro pa je bila malo tvrđa, da li može da se ostavi testo u kesi u frižider pa da se peče sledeće jutro. Lep pozdrav.

    1. Ništa što ima prašak za pecivo u sebi ne bi trebalo da szoji dugo, jer gubi svojstva. Možete da probate, ali pjadina možda neće narasti lepo. Ili je stavite u kesu čim bude gotova i čuvajte je u kesi do sledećeg dana. Trebalo bi da ostane mekša. Probajte i jedno i drugo pa vidite šta vam više odgovara

Ostavite komentar