Pita(c) s mesom

04/02/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Sve su pite pite (pitice), a burek je pitac.

Vi ste možda čuli ranije za ovu formulaciju, ja nisam. I umrla sam od smeha kada je Sneža počela da objašnjava kako ćemo da napravimo burek s mesom, ali bez kora.

Znam da su Bosanci jako vezani za burek, kao da i mi nismo, ali nikako ne dozvoljavaju da bilo šta drugo, osim onog s mesom, bude nazvano tim imenom. Sve ostalo su pite: sirnica, zeljanica…. Ali za izraz pitac evo prvi put čujem. Mada, mislim da bi se naše komšije takođe uvredile kada bi čuli da smo i mi ovu našu pitu, po sistemu “smuti pa prospi”, u nekom trenutku nazvali burekom.

Pogledajte kao smo pravili pitu:

Mnogo se brže i jednostavnije pravi nego pita sa korama. Volim da rolam ili gužvam, ali najviše volim ovakve pite i ima ih dosta na blogu.

Pročitajte još:

Sočna pita sa slaninom i zelenišem

Brza pita s povrćem

Carska pita

Pita sa prosom, slaninom i sirom

Pita sa prazilukom i sremušem

Pita s pečenim paprikama

Brza pita sa prazilukom i slaninom

 

Ova pita s mesom je dovoljna za četvoro ljudi iako na prvi pogled izgleda da ima malo smese. I dobro je da se ispeče u većem plehu, odnosno da bude tanja. Em se tako brže ispeče, em bude nekako sočnija.

Potrebno vam je:

  • 400 gr mlevenog mesa
  • 4 jajeta
  • 120 gr praziluka
  • 120 gr crnog luka
  • Kašika masti
  • 1 čaša kiselog mleka (cca 180 gr)
  • 14 ravnih kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Veza peršuna
  • Začini: mlevena paprika, so, biber

Iseckati luk i prodinstati na masti. Kada počne da se “cakli” dodati meso i začine i sve lepo udinstati. Onda smesu ostavite da se prohladi. U međuvremenu umutite jaja, čašu kiselog mleka i malo soli jer je meso već posoljeno.

Zatim dodajte brašno. Mi smo stavili sedam kašika speltinog i sedam kašika ražanog. Vi možete da stavite bilo koje. Onda u smesu lepo umešajte prašak za pecivo i peršun. U pleh stavite pek papir i izlijte smesu. Ovaj pleh, koji smo mi koristili je dugačak 35 santimetara i širok 20 santimetara. Uostalom, ne morate da merite, na video snimku se vidi koliko je otprilike veliki.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Pospite pitu susamom i ubacite u zagrejanu rernu. Pecite na 220 stepeni, pa smanjite temperaturu. Biće joj potrebno  nekih dvadesetak minuta da se ispeče. Proverite čačkalicom da li je gotova. Zabodite čačkalicu u pitu i izvucite je. Ako se ništa ne lepi za nju, to je to.

Pita treba da bude sočna, ali ne i gnjecava. Ako se prevarite i itvadite je prerano pa shvatite da ste pogrešili kada je začete, samo je vratite u rernu još malo da se prosuši.

Za one koji su u restrikciji, ova pita spada u komplikovana jela koja se jedu jednom u desetak dana do dve nedelje.

A ko voli ljuto, u smedu može da doda i mlevenu ljutu papriku i više bibera. Mi smo ljubitelji ljutog pa nismo mnogo štedeli.

Uz ovu pitu smo napravili i tri namaza, sosa, kako vam je draže. Za one koji su u restrikciji najbolje ide onaj sa kiselim mlekom, jer ga već ima u piti. Ostali namazi uz ovu pitu su za one van restrikcije, gde ne postoji ograničenje u mešanju jaja ili više vrsta mlečnih namaza. A detaljni recepti za njih stižu uskoro.

Prijatno!

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”



Ostavite komentar