Pesto od rukole i golice

12/12/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

U poslednje vreme sve češće koristim maslinovo ulje za doručak nego puter. Više mi prija. Ali mi je malo dosadno da je hleb prelivam klot uljem, pa pravim različite namaze. Možete da upotrebite bilo koji zeleniš ili ljutu papriku da bi malo oplemenili ulje, iako volim ukus maslinovog. Ovog puta sam iskoristila rukolu.

Potrebno vam je:

  • Šaka rukole
  • 1 čen belog luka
  • sok od 1/4 limuna
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • šaka golice
  • prstohvat morske soli

Sve sastojke stavite u šolju i sameljete ih štapnim mikserom. Ako nemate takav mikser, sameljite ih u secku ili nekom blenderu. Nisam koristila sirovu već pečenu golicu, samo sam nju imala u kući.

Pesto od rukole i golice 1

Namaz sam stavila na tostiran i hrskav hleb. A pored njega sam jela jaja. Obožavam jaja, na sve načine. Zarejala sam malo svinjske masti u tiganju, uvek nju koristim za prženje jaja. Smanjila temperturu, izlila jaja, malo ih posolila i poklopila tiganj poklopcem. Tako žumanca budu brže gotova, a ne stvori se velika korica na balencima. Pred kraj pečenja, jaja sam posula ćurokotom. Izuzetno lep začin, mnogi ga smatraju izuzetno lekovitim. Zovu ga još i crni kim, iako nema veze sa kimom.

Pesto od rukole i golice 2

Kod nas se teže nalazi i nije baš jeftin. Ima ga u bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane. Ali preporučujem da ga prvo locirate preko interneta da se ne biste razočarali. Ako budete pitali po radnjama, često ćete čuti “Nemamo”.

Prijatno!



Ostavite komentar