Palačinke sa pečenim bademima i aromatizovana jaja

04/07/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Ovo je bila bomba od doručka! U svakom pogledu. Prvo, fantastično ukusna bomba, drugo, poprilično zasitana bomba.

Sećate se onih pečenih badema koje sam slučajno kupila umesto sirovih, da bismo prošle nedelje za vreme Pidžama partija pravili pesto? E, ostalo je malo. U stvari, ostalo je dosta, ali se nešto i pogrickalo u međuvremenu. Malo ja, a malo više jedan od mojih prijatelja koji je sasvim siguran da će mu orasi i bademi pomoći u ljubavnom životu. Pa tako često prošeta po činijama i teglama u kuhinji.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Elem, ono što je ostalo u činiji, nije potrošeno kao “afrodizijak”, završilo je u doručku.

Potrebno vam je:

  • 1 jaje
  • 40 gr pečenih badema
  • 100 gr ječmenog brašna
  • 1,5 kašika putera
  • 200 ml mlake kisele vode
  • Prstohvat ili dva morske soli
  • 1 – 2 kašičice praška za pecivo

Kiselu vodu zagrejte, ne znma u čemu je tačno tajna, ali testa budu stvarno bolja tako. Jaje umutite što penastije, sa njima prašak za pecivo i so, pa naizmenično dodajte brašno i kiselu vodu. Na kraju umutite i pečene bademe koje ste prethodno samleli. Ja sam u mom Bošku (Boschovom Maxo Mixx-u od kojeg se već nedeljama ne odvajam), vi možete u mlinu za kafu ili nekom svom manjem blenderu.

Kuhinja mi trenutno i nije baš reprezentativna za slikanje, ali će se to uskoro promeniti

Zagrejala sam tiganj za palačinke, ubacila puter da se rastopi pa i njega dodala smesi. Sve sam lepo umešala i krenula da ređam palačinke. Smesa treba da bude gušća nego za obične palačinke. Pravite ih male, biće vam potrebno manje od jedne pune kutlače po palačinki. Pecite ih na srednjoj temperaturi. I lim počnu da se pojavljuju mehurići, okrenite palačinku na drugu stranu.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Posle prve palačinke, ubrusom očistite tiganj jer će ostaci putera početi da gore. A ako imate dobar tiganj za palačinke, i stavili ste dovoljno masnoće u smesu, ništa vam neće ni biti potrebno za podmazivanje.

Uz ove palačinke sam imala jaja. Na oko, takva najviše volim.

I za njih sam iskoristila aromatizovanu smesu koju je Milena pre par nedelja pravila za Pidžama party kako bi imali aromatizovan puter.

Aromatizovani puter koji morate da probate

Ovaj miks začina se savršeno uklapa sa svime, ne samo sa puterom ili jajima, već i sa mesom, ribom… Pa čak i u neki potaž može da uleti, onako po površini. Samo ga osušite kada sve pomešate.

Video kada smo pravili taj puter možete da pogledate ovde:



2 komentara

  1. Pozdrav, Ana, hvala za divne recepte i knjige koje si objavila. U kolekciji vec imam dve. 🙂
    Imam jedno vrlo bitno pitanje na koje nisam uspela naci odgovor. Ja sam probala sa ovom ishranom, medjutim, meso nije nesto sto mi prija. Interesuje me da li je moguce postici iste rezultate ukoliko se hranim vegetarijanski? Da li bi to umanjilo dejstvo ove ishrane. Ako ne, mozes li mi napisati osnovna pravila kojih bi se mogla pridrzavati? Hvala najlepse.

Ostavite komentar