Palačinke s kajganom

04/11/2017

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Bliži se početak Božićnog posta pa vežbam jela bez jaja. Bez njih sam do sada napravila bezbroj malih palačinki ali mi one veće nisu polazile za rukom. Ispeče se to, ali bude nekako ili debelo, ili sa mnogo rupa, ili kilavo, ili bi se skroz pokidale prilikom prevrtanja.

Ove jutros nisu ispale loše, mada sam sigurna da to može i bolje. Imam vremena pa ću ih navežbati. A vama evo osnovnog recepta pa i vi isprobajte.

Potrebno vam je:

  • 10 kašika speltinog brašna
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 100 ml kisele vode
  • 100 ml mlake vode
  • Soli po ukusu

U činiju sam ubacila brašno i pomešala ga sa solju. Zatim sam dodala ulje, pa kiselu vodu, pa običnu mlaku. I sve sam mutila kašikom dok sam dodavala tečnost. Možete i mikserom ali me je mrzelo da ga prljam ovog jutra.

Kada zamutite smesu, ostavite je malo da odstoji, treba ovom integralnom brašnu malo vremena da upije vodu. Ne mora dugo, pet do deset minuta. Onda je opet lepo promešajte i vidite da li je odgovarajuća gustina, kao i za klasične palačinke. Ako je brašno popilo mnogo vode, dodajte je još malo.

Smesa treba da bude homogena, pomalo svilenkasta.

Zagrejte tiganj za palačinke, stavite samo malo maslinovog ulja, tek da ne bude suv. Podmazujem samo pred prvu palačinku, posle ne.

Jedna kutlača, jedna palačinka. Pecite sa obe strane i ostavljajte za filovanje.

Iako sam vežbala posne palačinke, nisam počela da postim, pa sam za punjenje smuljala jednu finu kajganu.

Po osobi:

  • 2 jaja
  • 50 gr slanine

Prvo iseckajte slaninu na sitno, kocke ili trakice, šta više volite. Zatim je ubacite u zagrejan tiganj, pa kad postane hrskava, preko slanine razbijte dva jaja. I samo ih promešajte špatulom. Nekoliko seknudi mešanja i gotovo.

Rasklopite palačinku, ubacite kajganu, preklopite palačinku i jedite dok je vruće.

Prijatno!



Ostavite komentar