Palačinke od heljde i jaja

18/10/2014
Kuva i piš:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ponekad imam osećaj da bih mogla da pojedem 100 jaja nedeljno i da mi ne bi bilo dovoljno.

Nisam stigla da umesim hleb sinoć, a kasno sam ustala. Palačinke su mi se učinile kao najlakša opcija.

Pravila sam ih samo od heljde. Koliko god da heljda u hlebu ima čudan ukus, u palačinkama je savršena.

Treba vam (otprilike):

  • 1 jaje
  • 1o kašika heljdinog brašna
  • pola čaše od kiselog mleka kisele vode
  • 1 čaša obične vode
  • malo soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • prstohvat sode bikarbone

Ovo je manja količina, za jednu ili dve osobe, u zavisnosti od toga šta jedete pored.

Meni je ispalo 5 palačinki.

Palacinke od heljde4 SAJT

Vodite računa da smesa malo odstoji jer heljdino brašno drugačije upija vodu. Ako bude trebalo još malo vode, dodajte. Videćete kao vreme odmiče, a vi pravite palačinke, da smesa postaje sve lepljivija. To nije neki problem samo će se malo teže razlivati i možda će se stvoriti neka rupica.

Gustina treba da izgleda ovako:

Palacinke od heljde2 SAJT

Ovako izgleda kada je razlijete:

Palacinke od heljde1 SAJT

Ovako kada je okrenete:

Palacinke od heljde3 SAJT

Pošto su mi se jela jaja, palačinke nisam mazala mlečnim namazom, iako to može van restrikcije ponekad, već sa ajvarom i filovala pilećim prsima.

Ispekla sam dva jaja sa biberom i solju i stavila ih preko. Sekla sam tako da svaki zalogaj budu i palačinke i jaja.

Palacinke i jaja4 SAJT

Prijatno!



32 komentara

  1. Nikad nisam volela palačinke osim nekih koje jedem u Grčkoj a koje malo krckaju. Juče sam pravila heljdine palačinke po ovom receptu i mislim da ću do kraja života VOLETI PALAČINKE 😀 Ovo testo je preukusno čak i bez ičega na njemu! Ja sam stavila pavlaku,rukolu i pileći file,sutra planiram da napravim i onu ”grčku verziju” samo ću ih malo ”uhrskaviti” na tiganju i feta,masline,paprika i ćureči file,a probaću i ovo sa lososom jer ga obožavam. Hvala Ana na receptu! Divna si! Ja nisam imala problem sa lepljenjem jedino što ih je ispalo više od pet,možda je Vaš tiganj veći…sve jedno SAVRŠENO!

  2. draga Ana, hala puno na svim savetima, ja Sam nova I svaka ideja je dobrodosla. Moje pitanje je.. Posto nemam nacina da dodjem do heljdinog brasna,od kog brasna Jos ove vase palacinke mogu da se prave? Ja sam u restrikciji,naravno.
    Pozrdav,Gordana Nairobi

  3. Juče kupih tiganj (Delimano), jutros napravi palačinke, odlične su, hvala za recept 🙂

  4. Nedeljno jutro..nesto mi onako iz kreveta zamirisaše palačinci..na hrono sam malo više od mesec dana pa ajde da počastim sebe..prvi izbor pao na heljdine..a ovo jaje odgore mi se učine nekako suvišnim..pa kada sam ispekla nafilujem ih sa ajvarom probam..nedostaje nešto…još u onaj vruć tiganj bacim dva na oko i mmmmmmm..odlična kombionacija..hvala :-*

  5. postovana, ako ustajem u 6 a pocinjem da radim od pola 8, kada je onda najbolje da doruckujem, tj. da li moram u prvih pola sata nakon ustajanja ili mogu i posle?

  6. Draga Ana ,
    da li mozemo ove palacinkice da jedemo sa mozzarellom i sunkom i przenim jajima ? Ja sam skoro pocela hrono i sada me ja malo zbunio ovaj komentar za mlecni namaz posto sam u restrikciji, ja sam do sada jela puter i jaja …mozda sam gresila 🙂 nadam se da nisam ::)) hvala puno

    1. Puter spada u masti tako da možete da ga mešate sa jajima. Ostale mlečne proizvode ne. Znači može šunka, mocarela ne.

  7. Draga Ana ja sam zaljubljena u ove palacinke ( i u mnoge druge recepte sa Vaseg sajta) pa me zanima samo koliko cesto smeju u restrikciji, jer imam utisak da krsim jer uzivam 🙂
    Puno hvala i veliki pozdrav

    1. Ništa ne bi trebalo jesti previše, što raznovrsnije. znači jednom do dva puta nedeljno i ne filovati ih mlečnim prpizvodima pošto ide jaje.

    1. Ne pržim na ulju, koristim tiganj za palačinke, njemu ne treba podmazivanje. Ako baš mislim da treba, stavim malo putera

  8. Ja ne slijedim hrono ( mada sam i ja tu negdje sa bez glutena ishranom), ali pratim tvoje recepte. Veoma mi se dopadaju kombinacije brasna koje koristis za peciva. Pozdrav!!

  9. Prelepo testo, fino i lako za pravljenje. Za neku slatku varijantu sam u testo dodala malo cimeta, ukus je bozanstven i neobican, eto jedna ideja 🙂

  10. Draga recepti su ti MNJAMNJASTICNI!Danas probala bolonjez sa rezancima od zivih tikvica i iako sam prvo pomislila kako cu verovatno jedva sazvakati, sve sam smazala!Jedno mi nije jasno u vezi ovog ajvara…kako sme a pise na tegli da ima secera u sebi?

  11. Prvi put u životu sam napravio palačinke danas, i to prema vašem preceptu. Mislim da su sasvim solidno uspele, Uživao sam u okretanju palačinki u vazduhu pomoću zamahivanja tiganjem.

  12. Da nam nije Ane trebalo bi je izmisliti!!!!
    Hvala što postojiš! Izvini što ne persiram, ali putem bloga si nam postala kao deo porodice, neko koga uvek čitajući blog konsultujemo pre pripreme hrane. Bar je to kod mene slučaj. Npr pomislim palacinke od heljde i ukucam na tvojoj stranici. Jutros smo isprobali ove palačinke. Do sada smo probali samo varijantu sa američkim. Ali ove su preukusne. Zaljubih se. Novi omiljeni doručak. Stvarno sve pohvale. I za trud i za koncept i za umeće. Za sve. Bravo. Bravo. Bravo. Veliki pozdrav

    1. Lydia, hvala na lepim rečima. I ja volim celu ovu priču jer smo napravili dobru zajednicu. Nešto kao proširena porodica. 🙂

Ostavite komentar