Palačinci s mirođijom, a bez jaja

01/11/2017

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Ovo nisu palačinke, već palačinci. Zašto – zato. Nisu palačinke jer nisu velike i fine za filovanje, nisu američke palačinke jer nisu debele i pufnaste. Ovo su mali palačinci, ma koliko to nepravilno zvučalo. Mali, tanki, malko masni i super ukusni.

Odlični su kada nemate skoro ništa u kući, kada treba nešto brzo da spremite. I jako se lako prave.

Po osobi vam je potrebno:

  • 3 kašike brašna (ja sam mešala speltino i ječmeno)
  • 1, 5 kašika maslinovog ulja
  • Prstohvat morske soli
  • 1/3 manje veze mirođije
  • oko 30 ml kisele vode
  • oko 30 ml mlake vode

Volim kada su ovi palačinci malo masniji. Tako su mi draži pa zato na ovu, relativno malu količinu svega, stavim 1,5 kašiku maslinovog ulja.

u činiji prvo promešajte brašna i so. Zatim iseckajte mirođiju i umešajte i nju, pa onda ulje i vodu. Vodu dodajte po malo jer ova smesa treba da bude malo gušća nego ona za klasične palačinke, ali ne mnogo gušća.

Zagrejte pleh za palačinke i onda sipajte po malo smese. Otprilike jednu trećinu kutlače. Pravite male krugove i pecite ih po nekoliko minuta sa svake strane.

S obzirom da u njima nema jaja, već samo brašno, so, ulje i voda (po neki začin) mogu sa svime da se mešaju. Pustite maštu na volju.

Ukoliko nemate mirođiju, stavite bilo koji začin. Mada, realno, ovi palačinci mogu i sami za sebe, bez dodavanja začina.



Ostavite komentar