Omlet sa svežim origanom i mafini

29/05/2015

Kajgana sa origanom i mafini 4 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

U poslednje vreme kada god spremam kajganu, ja napravim i mafine. Nekako mi se odlično slažu. Sa duge strane, kada spremam jaja na oko moram da imam pecivo koje može da se umače i, ako nemam adekvatan hleb ili lepinje, jaja ne pržim. Ovog puta je u pitanju bio omlet od tri jaja, sa malo morske soli. Ispekla sam ga na malo svinjske masti, jer jaja skoro nikad ne spremam na ulju.

Da se omlet ne bi raspao, već ostao kao palačinka, trebalo bi da ga pečete na nižoj temperaturi. Pustite tiganj i mast da se dobro zagreju, smanjite temperaturu recimo na 5 i ubacite umućena jaja. Zatim tiganj poklopite. Ukoliko nema puno jaja i omlet bude tanak, nećete ni imati potrenu da ga okrećete, od pare će se jaja skuvati i na površini. Ukoliko je malo deblji, kao što je sad bi slučaj, kada se uhvati blaga korica sa donje strane, a površina delimično skuvana, okrenite ga sa velikom špatulom.

Kada je bio gotov nafilovala sam ga svežim origanom, koji takođe gajim na terasi. Lepo je kad sve imaš pri ruci i možeš da biraš.

Origano 1 s

Origano, kao i svaka druga biljka, nema samo ulogu začina, već ima i neka lekovita svojstva. Kažu da se koristio još u antičkoj Grčkoj i navodno je služila za ubrzavanje poroda (trudnice pazite) i lečenju hemoroida. Takođe su verovali da štiti od zla. Danas se čaj od origana koristi za probavu i probleme sa disajnim putevima.

Za mafine sam našla univerzalan, brz recept, samo menjam brašna.

Za njih vam je potrebno:

  • 150 grama brašna po želji (ja sam sad mešala graham i heljdu)
  • 1 jaje
  • 200 militara kisele vode
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 ili 3 kašike maslinovog ulja
  • semenke po želji

Kajgana sa origanom i mafini 1 s

Umutite jaje, dodate kiselu vodu, a zatim i brašno pomešano sa solju i praškom za pecivo. Prebacite smesu u kalupe i pečete u zagrejanoj rerni između 200 i 220 stepeni. Budu gotovi za dvadesetak minuta.

Kajgana sa origanom i mafini 2 s

Prijatno!



2 komentara

Ostavite komentar