Odlični! Hrskavi štapići s maslinama i kimom

20/03/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kada su u pitanju ova naša integralna, odnosno hrono peciva, na prvom mestu, mojih favorta, nalazi se hleb. Bude punog ukusa, sa gomilom dodataka, mirišljav, rupičast često. Može da se seče, da se s njim prave sendviči, može da se kida i da se sa njim umače.

Ali skoro isto tako volim i sitna peciva. Posebno ona malo hrskavija.  Zato sam ovog puta pravila štapiće. Manje i deblje jer su i oni bili puni sastojaka. I odlično su se složili uz domaće maslinovo ulje koje sam dobila na poklon.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Ali sam malo i njega obogatila, dodala sam nekoliko kapara i malo ljute crvene paprike.

Potrebno vam je:

  • 100 gr speltinog brašna
  • 50 gr ražanog brašna
  • 50 gr ječmenog brašna
  • 1 belance
  • 1 kašika kiselog mleka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Prstohvat ili dva soli
  • 50 ml mlake vode
  • 1 kašičica kima
  • 1 šaka maslina
  • 1 kašičica praška za pecivo

Masline iseckajte na polovine, uzduž, pa onda na rebarca.

U činiji pomešajte brašna, prašak za pecivo, kim, prstohvat soli. S njom ne preterujte jer masline umeju da budu slane. Koristila sam one punjene crvenom paprikom. Volim ih jer je uz njih svako pecivo šarenije.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Dodajte i njih u smesu, sve promešajte pa dodajte belance i ulje. Opet sve promešajte pa dodajte i vodu. I mešajte prvo kašikom ili varjačom, a onda smesu prebacite na radnu poloču i malo je doradite. Biće veoma mekana.

Forirajte disk pa rukama otkidajte približno iste količine smese i formirajte štapiće. Prvo sam valjala testo u lotticu, zatim u dlanom u štapić. Ali nisam pravila duge štapiće jer je u njima dosta maslina pa bi mogli da se raspadaju. Zato sam svakiš valjak, odnosno štapić, malo pritisla dlanom da dobijem nešto što liči na pravougaone pločice.

Premacila sam ih na pek papir koji sam stavila u pleh, premazala sa malo maslinovog ulja i u zagrejanu rernu. Pekla sam ih na 220 stepeni desetak minuta.

A kako je ovo bio doručak za dvoje, od kojih jedna osoba uopšte nije na hrono, a druga (čitaj ja) nisam u restrikciji, na stolu je, pored štapića bilo svašta:

Ekstra kiselo mleko pomešano sa semenkama.

Goveđa pršuta stara, lomljiva gauda.

I, naravno, domaće maslinovo ulje.

U restrikciji se ne mešaju dva mlečna proizvoda, van restrikcije mogu. Pa je tako ovo kiselo mleko lepo “hladilo” slanu gaudu i pršutu.

Prijatno!

 



3 komentara

  1. prema receptu dva puta stoji bjelance?procitala sam recept pa mi nije jasno da li je greska ili ja nisam citala pazljivo postupak pravljenja. drugo pitanje je: kupila sam gotovu smjesu za hrono hljeb.srbijanski je proizvodjac.recite mi da li da nastavim sa kupovinom istog jer je hljeb ispao odlicno ili se mora pripaziti na skrivene sastojke. po sastavu na kesi izgleda sve po standardu hrono ishrane. zao mi je sto sam bacila kesu a da je nisam uslikala. drugi put.

  2. Ovi štapići izgledaju izvrsno i pravila bih ih za slavu Djurdjevdan 🙂 pa me interesuje koliko ispadne od ove jedne mere koja je po receptu?
    Inače, za slavu će biti i hrono pite i kolači, tako da se i slavsko veselje može upriličiti na ovaj način i da svi gosti budu zadovoljni 🙂

Ostavite komentar