Najlepše ražane lepinje

20/02/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Dobro jutro, snežna Srbijo! Ne znam kako je u drugim zemljama, dobro jutro svima, ali meni sneg danas prija. Nisam luda za njim u gradu, ali je ipak zima, vredelo je imati barem nekoliko snežnih dana.

Doduše, bilo bi zabavno videti me u mojoj zimskoj kučkarskoj opremi ujutru. Smejali biste se od ranog jutra. ko zna, možda vas jednog dana iznenadim nekom slikom.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Elem, jutanja šetnja s psima po našoj maloj šumi odrađena, vreme je za doručak.

Dobro jutro #mornings #dogs #winter

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on

Ovog jutra ražane lepinje. I svašta nešto pored njih. Nisam u restrikciji, ponekad mešam svašta, a pošto danas imam trening, moram i dobro da jedem. Posebno što mi se po ovoj hladnoći i apetit budi. Valjda se telo više troši jer pokušava da se zagreje.

A ako sam nešto naučila za ove tri godine od kako sam na hrono i “gutam” sve tekstove o ishrani i isprobavam stvari je sledeće – telo ne valja izgladnjivati. Povremeno nije problem, često jeste. I onda imate surotan efekat od željenog. Zato i ne volim klasične dijete, zato i ne volim premale količine hrane iako one, kratkotrajno, mogu da doprinesu smanjenju kilaže. I zato – lepo doručkujte, uvek! Ostali obroci onda mogu biti i manji. Ali na doručku ne štedite.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Da se vratimo na lepinje.

Ražano brašno nije uvek zahvalno za rad pa je dobro dodavati mu po nešto. Psilijum može da ga lepo poveže, čia semenke, ali i belance. Pokazalo se kao jako dobro rešenje za malo komplikovanija brašna. A još ako dodate nešto mlečno – nema greške.

Lepinje bi bile verovatno još vazdušastije da sam belanca odvojeno umutila pa na kraju polako dodala u smesu, ali nisam htela da prljam dve posude. Vi probajte i jednu i drugu varijantu.

Potrebno vam je:

  • 200 gr ražanog brašna
  • 1 belance
  • 100 ml mineralne vode
  • Prstohvat ili dva morske soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike kiselog mleka (pola čaše)

Lepo umutite belance pa dodajte dve kašike brašna. Zatim dodajte kiselu vodu, prašak za pecivo, kiselo mleko, so i ulje. Pa ostatak brašna. Dobićete žitku smesu. Pokvasite ruke pa vadite smesu i formirajte lepinje. Pravila sam manje pa je ispalo šest komada. Posula sam ih susamom i ćurokotom.

Ovo je, recimo, ok kombinacija za one koji prate pravila restrikcije: ove lepinje, kiselo mleko sa mirođijom, puter, pršuta. A ja sam, pošto nisam u restrikciji i treba mi danas energije, na sve ovo dodala i masnog sira

Stavila sam ih u zagrejanu rernu. Nju uvek upalim pre nego što počnem nešto da spremam, ubrzam proces. Pekla sam ih petnaestak minuta na 210 stepeni. Proverite čačkalicm da li su gotove, svaka rerna je različita. Ako se nešto lepi za čačkalicu kada je izvučete iz lepinje, onda ih ostavite još malo.

Ćurokot – začin koji i leči

Kada budu gotove, pustite ih da se malo prohlade i izduvaju, taman dok vi postavite sto ili već nešto drugo što radite pred posao ili izlazak iz kuće posle doručka.

I prijatno vam bilo.



Ostavite komentar