Najbolji do sada! Beskvasni pita hleb

11/02/2019

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Jedan od mojih omiljenih doručaka je humus sa grilovanim povrćem ili falafel sa sosom i iceberg salatom u pita hlebu. Bio mi je pravi izazov prvi put da ga napravim i a svaki put kad se pretvori u balon poskakujem od radosti i snimam ga kao da je prvi, a napravila sam na desetine do sada.

Evo i jutros sam ga snimala ponovo 😁 .
Naravno,prve pita hlebove sam pravila sa kvascem,ko prati dešavanja u grupi čak sam,uz Anin “blagoslov” i taj recept postavila. Ovaj je ispao sasvim slučajno. Htela sam da pravim picu i zaključila da nemam ni kvasac ni prašak za pecivo ( koji jednako kao kvasac što više mogu izbegavam) pa sam upotrebila neko ranije iskustvo i rešila da pokušam sa “kiselo-soda reakcijom” pa šta bude. Od tad mi je,osim kad postim,ovo jedini način jer nikakve razlike u strukturi i ukusu nema,čak sam prezadovoljna kombinacijom sa raženim brašnom koja je potom usledila.

Vi brašno izaberite a ja vam dajem količine i postupak.

  • 150 grama brašna (meko speltino i raženo, samo integralno speltino ili meko speltino i heljdino kao i samo meko speltino su kombinacije koje sam probala)
  • 70 ml mlake vode
  • 30 gr kiselog mleka ili čvrstog jogurta ili kefira zajedno sa vodom da bude mlako
  • kašičica soli
  • pola kašičice sode bikarbone

Izmešate suve sastojke dobro. Dodajte tečnost i mesite 10 minuta. Testo treba da bude mekano gledajte da ne dodajete više brašna. Čak malo i lepljivo da bude ali da se odvoji od posude i da može da se oformi lopta.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Pokrijete ga i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi ili do ujutru u frižideru. Ako ga ostavljate u frižideru pola sata do sat pre pripreme treba da stoji na sobnoj.

Podelite ga na 4 dela i formirajte lopte. Pokrijte ih. Uključite rernu na najjače sa sve podloge na kojoj ćete peći (ploča,pica kamen,prevrnuti pleh…na svemu navedenom sam pekla).

Posle 20 minuta pobrašnite malo radnu površinu i oklagijom polako u krug razvijati lopte na 2-3 mm debljine,ne razvlačiti rukama i ne istanjiti previše. Sve lopte i diskovi sa kojima trenutno ne radite neka budu pokriveni,ja to radim folijom da mi se ne bi lepilo. Folija dole,folija preko diskova. Upotrebljavajte što manje brašna,testo mora da sačuva vlažnost.

A može i ovako

Diskovi stoje 15minuta,rerna mora da se “upali”.

 

Možete sa folije disk da odlepite na pobrašnjen dlan i rukom trasssss na užarenu ploču direktno u rernu. Kad odskoči balon maksimum još minut-dva pecite. Kad ga izvadite,za naredni čekate da rerna vrati maksimalnu temperaturu pa sve ponovo.
Neka se hlade uvijeni u krpu. Ako vam ostanu čuvajte ih u kesi. Testo u frižideru može da stoji tri dana(za više ne garantujem).
I,naravno,da sam ovo testo upotrebila za picu. Samo ga razvaljajte da obod bude deblji,nadev koji želite i pecite malo duže.
Ajde čekam,nek’ lete baloni po grupi !!! 🎈🎈🎈

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”



Ostavite komentar