Najbolje do sada: Mantije sa sirom i slaninom

27/11/2018

Najbolje koje smo do sada pravili i jeli

Kuva i piše:
Milica Jović

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Ova nedelja nam je prošla u slavlju, Anin rođendan nije svaki dan. I mi hroneri volimo tortu, ali zna se koju i kad se jede, a Pidžama party je za vreme doručka i mantije su menjale tu tortu, čak mislim da se torta tako ekspresno ne bi pojela kao ove rodjendanske mantije.

Više puta je na blogu bio recept za mantije, ali ovog puta malo drugačija razmera i malo drugačije punjenje.

Za testo je potrebno:

  • 500 gr crnog speltinog brašna
  • 210 ml mlake vode
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • Puna kašičica soli

Za punjenje je potrebno:

  • 700 gr feta sira
  • 150 gr slanine

Za premazivanje:

  • 125 gr putera

Pogledajte kako Milica pravi mantije, a i kako se mi bijemo oko njih:

Testo zamesiti i ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Nakon toga doraditi testo i podeliti na 8 delova od kojih se formiraju loptice. Ja sam od svake te loptice napravila oklagijom jedan disk veličine tanjira, pa premazivala otopljenim puterom i ređala jedan na drugi, tako po 4 komada. I poslednji se ne maže puterom.

Dobila sam dva dela testa od koga sam razvukla tanku koru oklagijom, sekla na kocke, punila sirom koji je samo izgnječen, drugu koru sam na isti nacin razvukla i punila mešavinom sira i sitno seckane slanine.

Kad se formiraju mantije i poredjaju u pleh, obilno se premažu preostalim puterom.

Rernu zagrejati na 250°C, zatim ubaciti pleh i smanjiti na 220°C peći 20 minuta tako, zatim smanjiti na 200°C i peći dok ne porumene ili još nekih 10 minuta.

Šta da vam kažem, kad sam izvadila pleh iz rerne, ruke su samo letele ka mantijama.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse



Ostavite komentar