NAGRADNA AKTIVACIJA: Da li želite ovaj divan poklon sa fotografije?

07/05/2018

Na poklon ceger, kuvar i termo torba puna đakonija

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Mislim da ne postoji „hroner“ koji nije čuo za humus. Divan, svilenkast namaz koji se pravi od leblebija i koji dođe kao sjajna zamena za uobičajene stvari koje koristimo ujutru, kao što su puter, sirni namazi, jaja…. Iako je mahunarka u pitanju, dozvoljena je i u najstrožoj restrikciji (dijetalnom periodu), jer je bogata biljnim proteinima.

I posebno dobro dođe onda kada hoćete da odmarate malo od životinjskih masnoća, mada se i sa njima super slaže. Humus najviše volim sa crvenim lukom, ali i sa jajima. On zapravo može da se meša sa svime, možete i sa slaninom da ga jedete. Humus mekan i kremast, a slanina hrskava. Šta lepše?

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

A kako je polovina Srbije na hrono, potpuno ili mestimično, uz nas su humus počeli da isprobavaju i oni kojima je do sada bio stran. Kad ga već imate u kući, kad tad će ga probati još neko. I još nisam naišla na osobu kojoj se nije dopao. Da li onako „naturale“ ili u kombnaciji sa nečim.

Pa isto tako, većina nas zna i za „Ribellu“, kompaniju koja je među prvima na tržište izbacila ovaj čuveni bliskoistočni namaz, koji je danas deo svake svetske kuhinje. Jer, ne stižemo da spremamo hranu baš svaki dan. Pa je dobro kada nešto, što inače jedemo, možemo i da pazarimo.

A „Ribella“ je nedavno počela da širi svoj proizvodni asortiman, pa je na tržite lansirala I “Tunino”, liniju proizvoda napravljenih samo od fileta tune. Sve sam ih isprobala i najviše se zadržala na dimljenim filetima. Dosadi jedno te isto suhomesnato i baš mi prija promena.

„Tunino“ je napravljen samo od fileta tune, ne od drugih delova te ribe. Ali u sebi ima i manji broj životinjskih proteina koji povezuju krto meso tune. To je minimalan procenat, nekih 0,5 posto, tako da možete i dag a zanemarite. I dimi se na piljevini bukovog drveta tako da ima baš dobar šmek.

Tako da danas za doručak imam kombinaciju ova dva proizvoda, humusa i “Tunina”, uz domaće lepinje.

Za lepinje vam je potrebno:

  • 100 gr ražanog brašna
  • 50 gr ječmenog brašna
  • 30 gr belog heljdinog brašna (mada možete i integralno)
  • 2 manje kašike maslinovog ulja
  • Prstohvat morske soli
  • 1 puna kašičica praška za pecivo
  • 1 ravna kašičica komorača (mada možete bilo koji začin po želji)
  • 150 ml mineralne vode

Pomešajte brašna, so, prašak za pecivo i začine. Dodajte ulje i vodu, sve lepo umešajte pa mokrim rukama vadite smesu, formirajte lepinje i stavite ih na pek papir koji ste stavili u pleh. Sve ubacite u zagrejanu rernu i pecite na 210 stepeni nekih 10 do 20 minuta. Proverite čačkalicom da li su gotove.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Filovala sam ih Ribella natural humusom, njega najviše volim, filetima tune i paradajzom. Mada uz “Tunino” odlično ide i nešto što malo rezi, kao što je jak Dijon senf ili malo ljutog rena. Mada i par kapara u ovakav sendvič ne bi bilo loše dodati. Kapari i tuna? Savršen spoj.

Humus sam probala pre mnogo godina kada sam prvi put bila u Egiptu i od tada ga jedem stalno. Kada se prešla na hrono ishranu i shvatila da može opušteno da se konzumira, pa čak i za ručak van restrikcije, mojoj sreći nije bilo kraja. Do sada sam napravila bezbroj kombinacija sa njim, na blogu već ima puno recepata, ali sada čikam vas da smislite najbolju kombinaciju sa humusom.

NAGRADNA AKTIVACIJA

Svoje ideje i recepture sa Ribella humusom i drugim đakonijama možete da pišete u komentarima na blogu ispod ovog teksta, ili u komentarima na društvenim mrežama. Sa čim i kako ga najrađe jedete? Tri, četiri, sad, počinje nedelja ‘’Život po mom ukusu –  Hrono Ribella Brunch”! Slika nije obavezna ali sastojci i način pripreme jesu, marak u par rečenica.

Ja ću isprobati vaše kombinacije i najkreativnija osoba će dobiti nagrade: moju knjigu “posna Hrono kuhinja”, termo torbu koja će vam dobro doći ovog leta, punu torbu humusa i “Tunina”, da ne razmišljate šta ćete jesti narednih dana, i lep crni ceger koji možete da nosite u bilo koju kupovinu. Imate celu nedelju da smišljate i pišete.

Termo torba puna humusa i “Tunina”

Pobednika ću proglasiti za vreme Pidžama partija 13. maja. A tom prilikom će još dvoje ljudi, koji budu učestovali u komentarima na Pidžama žurci, dobiti dva manja paketa. Tako da će biti zapravo tri poklona.

KLIK NA LINK: PRAVILA UČESTVOVANJA

Zašto zagađivati okolinu plastičnim kesama ako imate dobar ceger

Za one koji ne znaju, Pidžama party se održava svake nedelje na fejsbuk strani „Hrono kuhinja“ u 10 sati. Ja se uključujem u LIVE video, spremam doručak, osgovaram na komentare… Sve u svemu, lepo se družimo i virtuelno doručkujemo zajedno. Vi možete da pitate bilo šta, pišete bilo šta. Po završetku LIVE videa u komentarima možete da kačite fotografije svog doručka ili svoje pidžame, ipak je to žurka u pidžamama.

Ranije video snimke možete da pogledate klikom na link ispod.

Pidžama party

A evo nekih zanimljivih ideja sa humusom sa Instagrama, čisto da malo pokrenete maštu:

#regional #dish #shakshuka #falafel #hummus #hello #monday

A post shared by Ad (@ad_) on

The ol' faithful hummus is one of my favourite dips 😋 As things continue to get crazy busy near the end of the semester, hummus is one of my 'go to' foods that helps gets me through. Not only is it super easy to make, but it is also packed with protein and fibre. I have given this bad boy a bit of a kick by using lime juice and adding 3 cloves of garlic with a tbs of chilli flakes to help boost my immune system 👊 Enjoy as a dip or use as a sandwich spread or on your salad or vegetables as a dressing #sogood #vegan #ridiculouslygood #protein #fibre #hummusforlife #hummus #health #healthyfoodshare #nutrition #gf #foodasmedicine #foodasfuel #df #healthysnacks #snack #glutenfree #dairyfree #proteinsource #foodlover #nutrientdense

A post shared by Emma-Kate Ottens (@eko1) on

Uključite se u nagradnu igru, nije teška.



13 komentara

  1. humus NATURAL ,pomesati sa duvan cvarcima,mladim lukom u kombinaciji sa lepinjama iz tiganja…..mmmmmmmmmm

  2. Humus može divno zameniti grickalice za decu i odrasle. Humusa u činiju a okolo zabodite male štapiće povrća (šargarepe isecite tanko i na štapiće 5-6 cm tako da služe kao male kašikice koje deca umaču u humus. Isto tako štapiće celera, paprike, tikvice, sve šareno, veselo i ukusno. Nemam vremena za fotografiju jer žurim na put ali postaviću ovih dana.

  3. Ja cesto uzmem humus natural iseckam sitno jedan paradaiz,mladi luk,dodam belog bibera i koristim kao namaz … Cak imam obicaj da sve to u secku pomesam.Probajte ukus je lep !

  4. Meni se najviše dopada Falafel sa humusom! 🙂 Ovaj obrok uglavnom praktikujem petkom, kada mi je postan dan.
    Ne mogu da se setim od koga sam uzela recept, ali već godinama ga spremam na ovaj način i ništa ja tu ne bih menjala. 🙂
    Sastojci:
    300 g leblebija,
    1 crni luk,
    2-3 čena belog luka,
    so, biber, mleveni kim (ako nemožete da nađete mleveni, isitnite ga nožem),
    malo ljute mlevene paprike,
    peršun i
    1 kašičica praška za pecivo
    Postupak:
    Leblebije preliti hladnom vodom i ostaviti preko noći u frižideru. Ujutru ih dobro ocediti i usitniti u blenderu (ne treba ih prethodno kuvati).
    Dodati glavicu crnog luka (ja ga malo prodinstam, lepši mi je tako i dobije divan slatkasti ukus), beli luk (dva čena) i sve ostale začine (ja stavim po prstohvat od svakog).
    Sve to stavite u blender i blendirajte kratko, jer smesa ne treba da bude kao pasta već da ostane zrnasta.
    Vadite kašikom, ili mokrim rukama i stavite na pek papir, pa u rernu, jedno 20-tak minuta u zavisnosti od jačine rerne (moja je blaga). Možete ih pržiti u dubokom ulju, budu sočnije, ali ja izbegavam takvu termičku obradu.
    Zatim ispečene i vruće falafel prelijte sa 200 gr Ribella humusa (sa ukusom šitake pečuraka ili golicom, a ko voli začinjenije i ljuće može i pikant ili urnebes ukus – isto je fantastično!)
    Poređati ih u vruće lepinjice (ja pravim speltine lepinjice i pečem na tiganju – 250 g speltinog brašna, oko 150 ml tople vode, 1 ravna kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, 50 ml ulja od koštica groždja (ko ne posti može 50 gr putera)…
    Kada uzmete zalogaj ovako pripremljenih Falafela – SLEDI EKSPLOZIJA UKUSA! 🙂 Svaki hedonista u hrani ne ostaje imun na ovo, potpisujem 🙂

  5. Vrlo jednostavan i lep recept…napraviti špagete od tikvica i koristiti bilo koji Ribela humus…dodati koju maslinku, rotkvicu ili šta već volite…
    A može i bilo koje testo…humus je odličan za dodati testu…ja volim humus od šitake…

  6. Evo neki moj recept koji sam sam smislio, ne znam da li postoji uopste ovo jelo ali postalo mi je omiljeno.

    1. 150gr testenine od jecma
    Skuvati testeninu i ostaviti sa strane u vodi, nakon nekoliko minuta skloniti vodu i onda staviti sledece:
    2. Kasiku margarina
    3. 2-3 kasike Ribella humusa sa bundevom
    Promesati
    4. Dodati 100gr Tofu sira sa kimom (kim je obavezan jer daje ukus)
    Promesati
    5. Sve to izmesano staviti u tanjir i dodati po vrhu mleveni lan

    To je to, vrlo jednostavno i prakticno, brzo i ukusno ali i zdravo! 🙂

  7. Slane šnite sa humusom i slaninom

    KORE:
    5 jaja
    125 kiselog mleka
    pola praška za pecivo
    so
    prstohvat bibera
    100g brašna od semenki bundeve
    100g speltinog brašna

    Umutite belanca, pa dodajte i žumanca, so, biber i prašak za pecivo.
    Dodajte, zatim, kiselo mleko pa uz lagano mešanje dodajte i speltino brašno i brašno od semenki bundeve .
    Koru sipati u pleh od rerne obložen pek papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180C dok kora ne porumeni.
    Ohlađenu koru iseći uspravno na 4 šnite(može se iseći i okruglim kalupom promera 16cm).

    FIL:
    veće pakovanje Ribella humusa sa semenkama bundeve
    veće pakovanje Ribella humusa naturalnatural
    oko 100gr propržene dimljene slanine
    1 kašicica rena

    Propržite kratko kockice, dodajte kašičicu rena, pa sipajte u Ribella humus natural.
    Drugi fil je samo Ribella humusa sa semenkama bundeve.
     Prvu koru filujete humusom sa semenkama bundeve, drugu sa slaninom, pa treća opet humusom sa semenkama bundeve i četvrta slaninom.

Ostavite komentar