Musaka od plavog patlidžana

06/08/2018

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Leto je moje godišnje doba. Volim sunce, toplo vreme, manjak garderobe i svu širinu koju mi daje to godišnje doba. Puna sam neke pozitivne energije, a psiholozi bi to verovatno pripisali uticaju suncevih zraka i vitamina D na naš organizam. Volim i letnju hranu koja je za mene preukusna, a zbog koje se uvek osećam lakše nego zimi. Inače, ako i ne znate šta ćete za ručak ili večeru, neka jednostavna salata je uvek brzo rešenje.

A ako malo detaljnije govorim o omiljenim letnjim namirnicama, među prvih pet su paradajz, paprika, breskve, lubenica i naravno njegovo veličanstvo plavi patlidžan. Obožavam ga grilovanog, pohovanog, pečenog, dinstanog. Dijapazon jela od njega je najveći mogući, pohovani samo sa sirom, u sendviču ( mirišljavi burgeri) , kao musaka, u varivu sa paradajzom i paprikama, u đuveču sa svim mogućim povrćem ( bez pirinča i krompira – ako ste u vanrestrikciji može za ručak) , sa mesom ili bez mesa, grilovan pa preliven maslinovim uljem i uz neko sirovo povrće odlična letnja salata…..

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Verujem da ste već shvatili na Pidžama partiju da obožavam pohovane, koji su to jutro završili u burgerima sa mozarelom, paradajzom, pestom od peršuna i bosiljka i tahini namazom….ali ti isti pohovani, ako ih ne jedete uz neki sir, mogu da završe i u musaki. Ja nikada nisam padala na musaku od krompira, ali na ovu od patlidžana uvek. 10 mesta prazno pa sledi musaka od pečenih paprika, pa od tikvica, pa od karfiola….ne moram više da nabrajam.

Potrebno vam je:

  • 3 – 4 patlidžana ( broj osoba koji jede diktira broj)
  • 300-400 grama mlevenog mesa ( ja volim sa junetinom, govedinom, a ovaj put pravila sam sa seckanim jagnjećim – mladim mesom)
  • 2 crna luka ( može crveni)
  • 3-4 čena belog luka ( smanjite ili izvacite ako ne volite)
  • 4-5 paradajza ( ako su manji)puno peršuna
  • so i biber
  • 2-3 jajeta, mogu i samo belanca ako ste u restrikciji ( količina jaja zavisi od količine musake koju pravite)

Patliđžane isečete na kriške, ne mora baš tanke, posolite malo da eventualno izađe gorčina, onda ih grilujete (ako ste u restrikciji) ili kao što sam ja radila (vanrestrikcija) malo u samleveni lan ili susam, pa u umućena žumanca (belancima ćemo da zalijemo ). Čak možete u obe varijante da koristite cela jaja, a količine prilagodite veličini musake.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Crni luk prodinstajte, zatim i beli, dodajte mleveno meso koje volite, dodajte so i dosta bibera, seckani paradajz i kada ispari tečnost i sve izdinstate, dodajte i seckani peršun. Takođe možete dodavati i neke začine koje volite ( kari, kumin, đumbir….)

Nauljite tepsiju koja se ne lepi, na dno stavite termički obrađene patliđžane, pa preko mleveno meso sa paradajzom, pa malo maslinovog ulja, pa opet patliđžane, meso i završite patliđžanima i još malo maslinovog ulja….ja inače ne pravim mnogo visoke musake, da bi se pre ispekle. Sve prelijete umućenim 1 ili sa 2 jajeta, možete i samo belanca.

Sve ide u jako zagrejanu rernu, na 250, posle 10 minuta smanjite na 220 stepeni i pecite dok tečnost ne uvri ( ako je uopšte bude bilo) odnosno dok se musaka ne zareši. Na kraju vruću musaku, pospite sa još seckanog peršuna

Nisu Grci ludi što jedu samo ovu musaku uz neki dobar feta sir. Naravno ovo je čašćavanje za one u vanrestrikciji, čak i ako ste u restrikciji ova verzija sa belnacima i bez feta sira je wauuu 😀

Uživajte i prijatno vam bilo.

Recepti sa plavim patlidžanom:

Feta, plavi patlidžan…uštipci? Može

Pohovan plavi patlidžan iz rerne

Plavi patlidžan sa junećim mesom

Plavi patlidžan sa paradajzom i bademima

Plavi patlidžan sa pirinčem, paradajzom i kaparima

Plavi patlidžan punjen piletinom

Plavi patlidžan sa mesom i pavlakom

Pljeskavice sa plavim patlidžanom i guakamoli sosom

Pita od heljdinih kora sa plavim patlidžanom



Ostavite komentar