Muhamara: Ne znam kako ovo do sad nisam probala

11/01/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Volim srednjeistočnu kuhinju. U stvari, obožavam je. I stalno prčkam po nekim receptima. I zato mi uopšte nije jasno kako do sada nisam probala ovaj njihov čuveni namaz.

Ne da ga nisam probala, nego nisam ni videla da postoji sve dok ga Marija Đukanović nije napravila za blog.

Radi se o umaku (namazu) od paprike i oraha. Korene vuče iz Sirije, tačnije iz Alepa. Uz Damask i Sanu, ovaj grad je jedan od najstarijih na svetu. Nekada je bio arapski centar kulture, danas je, na žalost, prepoznatljiv po ruševinama.

A iz Alepa se proširio u kuhinje Mediterana. A sada je i u hrono kuhinji 🙂 .

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Pravi se od svežih, pečenih ili sušenih paprika. Ovo što sam ja napravila se malo razlikuje od starog, osnosno originalnog recepta, pošto nisam stavljala prezle. Ne zato što nisam htela, pravila sam ga za doručak pa sam mogla i njih da ubacim, već zato što ih nisam imala. Osnovni sastojci za ovaj umak su: paprika, orasi, prezle, maslinovo ulje. Na to može da se doda limunov sok, beli luk, peršun, različiti začini. A u nekim zemljama se dodaje i melasa. Pretpostavljam da je sa tom slatkom notom još zanimljiviji, isprobaću ga jedan dan i tako. Znam da to nije hrono, ali ja volim slatko slane ukuse, pa se povremeno častim nekim specijalitetom.

Vreme za dorucak. #breakfasttime #food #mornings

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on

I  kao što Marija reče u svom receptu, oni koji su u restrikciji orahe mogu da zamene lešnicima ili bademima.

Potrebno vam je:

  • 2 pečene paprike
  • 1 šaka oraha
  • sok od 1/4 limuna
  • Prstohvat morske soli
  • Prstohvat čilija
  • Prstohvat kumina
  • 1 veća kašika maslinovog ulja

Očistite papriku pa je stavite u blender sa orasima i ostalim sastojcima. Barem sam ja tako uradila. I dobila sam dobar umak, ali nije izgledao kako može ili treba, pošto sam sve previše usitnila. Dobro je kada se vide parčići paprike.

Pa zato možda nije loše da orahe posebno iseckate, pošto sam zbog njih malo duže blendirala. I da onda sve ubacite u blender na pulsno, i da samo par puta pritisnete dugme.

Uz ovaj namaz sam jela jednu od varijacija “5 minuta lepinja”.

Potrebno vam je:

  • 1 jaje
  • 2 šolje (od 2dcl) ražanog brašna
  • 150 ml kisele vode
  • Prstohvat soli

Zagrejte rernu na 250 stepeni, sve sa plehom.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Nisam stavljala prašak za pecivo, nadođle su od jaja. Vi možete da dodate jednu kašičicu, sigurno će biti pufnastije.

Umutite jaje, pa dodajte ostale sastojke. Izvadite vruć pleh, stavte pek papir u njega, pa kašikom vadite smesu i formirajte lepinje. Vratite pleh u rernu i smanjite temperaturu na 220. Biće brzo gotove. Za 5 do 10 minuta. Taman dok napravite Muhamaru.

Uz  namaz i lepinje sam ispekla i dva jaja na oko. I sve se zajedno dobro uklopilo.

Prijatno!



7 komentara

  1. Sto se tice melase, bitno je napomenuti, da je obavezno iz nara. Retko, cak i u Siriji, ces dobiti muhammaru bez nje. A u restoranima cesto se servira i sa svezim narom posutim.

Ostavite komentar