Moj prvi hrono hleb. Malo unapređen

05/01/2016

Hleb sa semenkama 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Tek kada sam počela sa se hranim prema principima hrono ishrane, shvatila sam da su mnogi ljudi koje poznajem na istom režimu. Ili su barem malo očijukali s njim. Pa su počeli da mi šalju recepte da se što brže uigram. Tako sam od Nataše dobila prvi recept za hrono hleb.

1 šolja speltinog brašna, 1 šolja heljdinog brašna, 1 šolja mešanih semenki lana, susama, suncokreta i golice, 1 kašičica morske soli, 1 prašak za pecivo i 2 šolje kisele vode. Sve se smućka i peče 40 minuta na 220 stepeni

U mojoj rerni mu je bilo potrebno barem sat vremena da se ispeče i ovako je izgledao:

Moj prvi hleb s

Ne baš najbolje, ali sam ja tim hlebom bila oduševljena. I setila sam ga se dok sam pravila kuvar. A pre neki dan sam osdlučila d ga ponovo isprobam, ali u malo drugačijoj verziji.

  • Potrebno vam je:
  • 1 šolja ražanog brašna
  • 1 šolja heljdinog brašna
  • 1 šolja semenki (suncokret, golica, lan, susam)
  • 1 ravna, ali baš mala kašičica morske soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 puna kašika psilijuma
  • 2 pune kašičice praška za pecivo
  • 3 decilitra kisele vode

Kako nisam navikla da radim sa psilijumom, morala sam da se konsultujem sa ekspertom (čitaj: Verica Filipović) oko količine psilijuma i vode na ovu količinu brašna i semenki.

Više o pislijumu

Umešala sam suve sastojke, dodala ulje i vodu. Ostavila sam smesu desetak minuta da odstoji. Zbog manje količine vode i psilijuma dobila sam kompaktnu smesu koju sam rukama oblikovala u veknu i stavila na pek papir pa u pleh. Nožem sam napravila tri reza po špirini hleba, posula ga brašnom i stavila u zagrejanu rernu. Pekao se malo više od pola sata na 220 stepeni. Čačkalicom sam proverila da li je pečen i u sredini. i mislim da je ovo hleb koji se do sada u mojoj rerni najbrže ispekao.

Hleb sa semenkama 5 s

Kako je korica bila tvrđa, uvila sam ga u mokru krpu i ostavila ga tako jedno 10 minuta. Za to vreme je korica malo omekšala, pa sam ga prebacila u suvu krpu i pustila da odmori do jutra.

Hleb sa semenkama 3 s

Fenomenalno se sekao. korica je i dalje bila malo tvrđa, onako kako volim. Unutra je bio mekan i prebogat semenkama. Toliko da nisam mogla da pojedem svoju uobičajenu dozu hleba, već sam morala malo da je smanjim. Hleb sa ovoliko semenki definitivno nije za svaki dan, ali vredi se ponekad počastiti.



14 komentara

  1. Poštovana,za ovaj hleb me zanima kolika je šolja u pitanju,odnosno koliko grama brašna ide.Hvala

  2. Napravila sam ovaj hleb, ali po onom prvom receptu, svi smo odusevljeni, a jos je lepsi kad se ispece u tosteru! Topla preporuka i hvala na receptu!

  3. U vezi prvog recepta, interesuje me koje brasno bi moglo da se kombinuje sa heljdinim, a da nije speltino?

  4. Ja ne znam sta sam pogresno uradila, sve sam po meri sipala i pekla ga 2 sata ali i dalje je bio ziv iznutra… Pekla sam ga u tepsijici za hleb (kao na tvojoj prvoj slici), nemam pojma…

  5. Ja sam sipala sve po meri, nije preterano narastao (ne znam da li tako treba). Jestiv je apsolutno I lepo se sece samo ima malo gorak ukus, od kojeg sastojka bi to moglo da se desi?

    1. Nije ni meni mnogo narastao, verovatno zbog velike količine semenki. Ali ne znam od čega bi bio gorak. Možda nešto od semenki nije valjalo?

  6. Ana, moze li ovaj hleb da se pravi bez psilijuma? Procitala sam sta je to i koji su efekti, a meni to nikad nije trebalo. Volim domaci hleb i rado bih ga napravila, ali vidim da je neko ovde pitao oko narastanja a Vi ste pitali da li je stavila dovoljno psilijuma. Ja bih, ako moze, bez toga.

    1. Hleb ne narasta od psilijuma, on mu daje kompaktnost. Možete da ga napravite i bez toga, tako sam ja prvi put, ali će se mrviti.

  7. Hvala Ana. To mozda moze nekako da se resi. Mozda jedno belance..idem sad da probam. Pisem, ako bude uspelo.

  8. Napravila sam dva hleba, dupla mera. Dodatak dva belanceta. U jedan sam stavila semenke, u drugi nisam. Taj sa semenkama je bio ukusniji, moze sam da se jede, ali se vise mrvio. Onaj bez semenki je dobar za sendvice, ne mrvi se. I jos nesto. Morala sam da dodam jos malo brasna, jer je kolicina vode, po receptu, veca. Stavila u hladnu rernu, ukljucila na 200st. i tako sat vremena. Imam veliku porodicu, oba hleba su nestala sinoc, sacuvala sam samo par komada za moj dorucak jutros. Hvala na fenomenalnom receptu, Ana.

Ostavite komentar