Mirišljavo burger pecivo

02/08/2018

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Mene su u porodici naučili da se u goste nikada ne ide praznih ruku. Dobro u to ne računam brzinske odlaske na kafu kod prijatelja, mada kakva sam ja uvek neku sitnicu ponesem.

Evo već mesecima unazad, možda i duže, kada sam na doručku kod Ane i kada spremamo klopu za Pidzama parti, obavezno ponesem neku hranu…da li namirnice od kojih ćemo nešto spremati ili već gotov proizvod……mi hroneri volimo da jedemo, pa se i častimo dobrom hranom. Ponesem ja nekada i nešto nejestivo, ali o tome drugi put.

Pogledajte Pidžama party:

Ove nedelje je bila ideja da pravimo te čuvene burgere od pohovanog plavog patlidžana…ja sam u mojoj glavi već zamislila te slojeve i neke prelive koji cure…evo i sada mi je krenula voda na usta 😀 A kakvi su to burgeri bez dobrog peciva. Naravno da mora da bude nešto mirišljavo, kada sam ja u pitanju, pa sam malo modifikovala mirišljave veknice.

Potrebno vam je:

  • 1,5 šolja brašna ( nebitna je mera čaše kao i vrste brašna – ja sam konkretno stavila heljdino, raženo i ječmeno)
  • 2 kašike čia semenki
  • 1,5 kašika psilijum ljuspica
  • 4-5 kašika sušenog crnog luka ( može i više)
  • 3-4 kašike kima
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica mešavine začina (mešavina je u pitanju, ima u receptu za aromatizovani puter)
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • 1,5 šolja kisele tople vode ( možete i da je zagrejete – kao i da izmešate deo vode deo surutke)

Suve sastojke izmešate, dodate ulje i vodu ( ili kombinaciju vode i surutke). Ostavite da stoji pokriveno testo oko 6 sati. Može i kraće ili duže. Ja nisam imala vremena, stajalo je oko 1,5 sat.

Uključite rernu na 250 da se greje.

Pred pečenje dodajte 1 prašak za pecivo i dobro ga izmešajte ili ručno ili mikserom uz one nastavke za testo. Masa bi trebalo da bude gusta. Nakvašenim rukama pravite loptice koje ređate na pleh koji ste obložili pek papirom. Zarežite mokrim nožem unakrst ako želite loptice, mada i ne morate. Na svaku stavite kockicu putera i pravac u rernu na pečenje. Peku se na 220 stepeni 10 minuta, onda se smanji na 200 i peku se još 20-tak. Zavisi od rerne dužina pečenja, ali i od veličine loptica. Proverite čačkalicom, to vam je najsigurnije. Ako kada bocnete loptice čačkalica bude suva, pečeno je.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Ove loptaste lepinje obavezno pre jela zagrejte u rerni ili tosteru, čak i posle nekoliko dana budu kao da ste ih sada pekli.

Mi smo ih grejale pre stavljanja namaza od tahinija, pohovanog patlidžana, mozarele, paradajza, pesta od peršuna i bosiljka…..tek slede i detaljnija uputstva za pomenute sastojke vegetarijanskog burgera.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



Ostavite komentar