Miks sa kozjim sirom

19/08/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

I dok se žene, i retki muškarci, u fejsbuk grupi “Hrono recepti” razbacuju sa pitama, ja sam se ovog jutra vratila osnovama i jednostavnim obrocima. A i imala sam parče kozjeg sira u frižideru koje je trebalo pod hitno potrošiti.

Ovog puta nisam jela mlad, već malo stariji, blago opor sir. Pomešala sam ga sa malo ajvara i dodala izgnječen beli luk. Ako idete na posao, taj detalj možete da preskočite. Ili da ovakav namaz spremite za vikend kada ne morate ni o čemu da brinete. So apsolutno nije bila potrebna, sir je sasvim dovoljno slan za sebe.

Kozji sir sa ajvarom 3 s

I priznajem da sam se u poslednje vreme navukla na ukus kozjeg sira. Običan mladi kravlji sir mi sada deluje suviše blago. O sitnom siru da ne pričam.

Skuplji je nego kravlji, ali ne toliko da ga je nemoguće kupiti. A verovatno zato što kažu da je za dobijanje ovog sira potrebno više kozjeg mleka nego kada se pravi kravlji sir. Kažu da se mnogo lakše probavlja nego kravlji. Ne može svuda da se nađe, ali na Kalenić pijaci ima sve više tezgi gde ga prodaju. Pa tako sad u hali može da se nađe i sir sa začinima. Do skoro je mogao da se kupi samo u specijalizovanim prodavnicama. A ako ću nekome da ostavim pare, uvek ću pre dati nekoj baki na pijaci.

Kozji sir sa ajvarom 4 s

Hleb nisam pravila, kupila sam.  Olakšavajuća okolnost kada je neka ishrana popularna pa se proizvođači potrude da nam ponude adekvatne proizvode.2 komentara

  1. Postovana,zelim da vas pitam da li je ogranicen unos masilnovog ulja?Odnosno njegova kolicina?Naime,koristim ga uvek,i za pecenje i za przenje ali nekad mozda pomalo preteram,jer prosto volim da kada spremam ribu ona bude malo masnija….Takodje me zanima da li sme i da li se preporucuju przenje mesa u tiganju,posto neki imaju predrasude da przena hrana goji,zanima me vase misljenje o ovome.Hvala unapred

    1. Za maslinovo ulje nema neko posebno ograničenje. ali ni sa njim ne treba preterivati. Što se prženja tiče, ono može ali na masnoći koja dobro trpi temperaturu, ne na mslinovom ulju. I ne misli se na prženje u dibokoj masnoći, već na malo masnoće.

Ostavite komentar