Mediteranska filija

06/02/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ovaj recept se nalazi u jednom od moja dva omiljena kuvara, u “Hrono pecivima”. Tu knjigu sam pravila polako, sa mnogo ljubavi i strpljenja, pokušavajući da ga sastavim od najrazličitijih ukusa i mirisa. I mislim da sam supela u tome, jako sam ponosna na njega.

Kuvar “Hrono peciva” možete da kupite u svim knjižarama Vulkana

I nisam stigla da ponovim sva jela iz tog kuvara, ali moja tetka jeste. Od kako smo obe počele da se hranimo prema osnovnim principima hrono ishrane, ona retko da nešto drugo i sprema. A od kako sam počela da pišem kuvare, jedan od njih je svako jutro otvoren u njenoj kuhinji. I svaki recept koji sam objaavila spremila je više puta. Iznova, iznova….

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Filija je stari srpski recept i mislim da dolazi sa Kosova. A mislim da je u nekim krajevima zovu i redača. Pravi se tako što se peku kore, jedne preko druge. A između pečenja i prelivanja nove smese, te kore zalivaju maslacem ili kajmakom ili sirom i jajima

Ja ovog puta nisam pravila tradicionalnu filiju, već pomalo mediteransku. Pošto je bilo leto kada sam spremala ovaj kuvar.

Letnja filija

Za testo:

  • 3 jaja
  • 6 kašika heljdinog brašna
  • 6 kašika ražanog brašna
  • 6 kašike ječmenog brašna
  • 200 ml kisele vode
  • 300 ml obične vode
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 ravna kašičica morske soli

Za fil:

  • 1 tikvica
  • 1 plavi patlidžan
  • 3 paradajza šljivara
  • ½ paradajza iz konzerve
  • 2 kašike paradajz sosa
  • 2 sveže mocarele
  • 1 veza svežeg bosiljka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Dva čena belog luka

Od brašna, vode, ulja i soli umešajte smesu kao i za normalne palačinke.

Tikvice i plavi patlidžan isecite na kolutove. Plavi patlidažn posolite i sačekajte da pusti vodu. Onda tikvice i patlidžan izgrilujte u tiganju.
Kada završite sa nima, prodinstajte paradajz, iseckan svež bosiljak i beli luk.  Zagrejte rernu a rešetku stavite na prvi nivo, osmah ispod grejača.

U kalup za torte stavite pek papir. Stavite ga preko dna kalupa, a onda ga stegnite. Neka pek papir viri napolju. Sipajte jednu trećinu smese za palačinke i stavite u rernu.

Kada se ispeče kora, na nju stavite kolutove tikvica i plavog patlidžana. Preko toga stavite malo mešavine paradajza i bosiljka, a zatim svežu mocarelu. Možete da je iskidate rukama ili da je isečete na krugove. Preko toga sipajte drugu trećinu testa. I vratite u rernu. Kada se ispeče i ta kora, sve ponovite. I tako dok ne potrošite testo i fil.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Gledajte da na kraju imate rastopljenu mocarelu.



Ostavite komentar