Maratonac

19/04/2018

Kuva i piše:
Vesna Novaković

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

U nedelju smo, za malim zakašnjenjem, slavili moj rođendan na bazenima. Verovatno je većina vas gledala Pidžama party, koji ide svake nedelje, pa je morao i ove. I bilo nam je zanimljivo, a nadamo se i vama.

Ali, da bismo doručkovali onako kako volimo, ovog puta poneli sa sobom i pecivo za doručak. Nije smetalo u torbi sa ostalim stvarima.

Potrebno vam je:

  • 3 šolje brašna, po 1,5 solje speltinog i ražanog brašna
  • 2 šolje kisele vode
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 kačicica soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • po kašika lanenog semena, suncokreta i susama

Dok mućkate smesu za hleb, uključite rernu na 200 da se ugreje. Mada je uvek bolje da smesa odstoji preko noći ili dana i da pred pečenje dodate prašak za pecivo.
Ali smo išle u spa za vikend pa se malo žurilo.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Smesu presuti u pleh u koji se stavi pak papir.

Mokrim rukama zagladiti i posuti suncokretom (još malo utapkati).
Prvih 15 minuta peci otkriveno, nakon toga pokriti folijom i peci jos 30 minuta…otklopiti i peći jos 15-ak minuta. Proveriti čačkalicom, ako ne ostane nista -gotovo je.

http://

Umotati u krpu i ostaviti da se dobro ohladi. Ovaj hleb smo interno prozvali Maratonac – svojevremeno je nošen u torbi na predstavu “Maratonci trče počasni krug” da jedan od članova glumacke ekipe ima hleb za doručak sledeći dan.

Pogledajte Pidžama žurku i doručak na bazenu:

 

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



4 komentara

  1. Pozdrav Ana,
    Koje su dimenzije posude u kojoj pečete ovakav hleb?
    Da li može u onom klasičnom uskom kalupu 30*11 ili je bolje u nekoj široj posudi, tipa vatrostalna sa poklopcem?
    Hvala unapred na odgovoru 🙂

Ostavite komentar