Mala debela pogača

27/10/2015

Debela lepinja 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Mislim da je ovo najbuckastija pogača koju sam napravila. Nekako je otišla u visinu i sva se zaokruglila kao Sneško Belić. Pa je zato i dobila ovakvo ime.

Za nju vam je potrebno:

  • 230 grama brašna (ja sam mešala speltino, ražano i ječmeno)
  • 2 decilitra kisele vode
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 1 kašika maslinovog ulja

Izmešate suve sastojke, dodate maslinovo ulje i kiselu vodu. Testo zamešate kašikom i izvadite na pbrašnjenu ploču. Ako vam je potrebno još malo brašna, dodajte. Testo ne sme da bude tvrdo zamešeno, već mekano. Da imate osećaj da bi vam se prsti ulepili kada bi ruku zaronili u testo.

Oblikujte je rukama. Ja sam oblikovala loptu pa je zato otišla ovako u visinu. Prebacila sam testo na pek paprir i pleh, zarezala površinu malo nožem i posula brašnom.

Debela lepinja 3 s

Stavila sam u zagrejanu rernu i pekla oko 20 minuta na 220 stepeni.

Debela lepinja 1 ss

Uz pogaču sam jela mlad sir i tostiran (prepečen) susam. Ništa drugo. u poslednje vreme mi prijaju ovako jednostavni obroci.

Prijatno!



4 komentara

  1. Ova pogača mora duže da se peče. Ja sam napravila tanju i pekla 30 minuta na 200 stepeni. Ostala je iznutra živa, tako da sam morala da je vratim u rernu i dopečem! 🙁

  2. Zdravo draga Ana, kato kazete -,,posula brasnom,, koje brasno e u pitanju, meni lici na obicno psenicno, a znam u restr. ne sme da se koristi.Hvala unapred!

    1. Ono koje ste koristili. Speltino, ražano… svako brašno koje se stavi preko malo promeni boju tokom pečenja, zato izgleda svetlije.

Ostavite komentar