Mafini sa sirom i vlašcem

06/04/2016

 

Mafini sa sirom i vlascem 4 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Jutros mi je toliko prijala šetnja u šumi da sam produžila nekoliko krugova neplanski. Uletela u kuću, shvatila da ozbiljno kasnim sa doručkom (plan je da jedem svaki dan u 9, al’ mi se ne da), otvorila frižider i – BELAJ. Na policama dva jaja, u kutiji mala kriška zaostalog sira. Nema šunke, nema slanine, nema putera, nema ‘leba jer me je sinoć mrzelo da ga pravim….

I šta da radim, izvadim to što imam. Izvadim brašna. I setim se vlašca na terasi. Zasadila sam ga pre neku godinu i od tada raste kao korov. Svako proleće. Uzmem makaze, isečem nekoliko strukova i u kuhinju.

Mafini sa sirom i vlascem 1 s

Šta drugo, nego mafine? Lako, brzo, zasitno. I ako omanem sa merama, uvek ispanu ok.

Stavila sam:

  • 2 jaja
  • 1 kašiku heljdinog brašna
  • 1 kašiku ražanog brašna
  • 1 kašiku ječmenog brašna
  • 1 kašiku speltinih mekinja
  • iseckan svež vlašac
  • malo manje od 1 decilitra maslinovog ulja
  • 60 grama mladog sira
  • 1 punu kašičicu praška za pecivo
  • 1/2 kašičice morske soli
  • golica (seme bundeve) za posipanje

*od ove mere ispalo je 6 mafina

Prvo sam pomešala brašna. U činiji sam umutila jaja, dodala ulje, so i prašak za pecivo i sve brzinski mikserom sjedinila. Dodala sam brašna, promešala kašikom, a zatim isitnjen sir i iseckan vlašac.

Mafini sa sirom i vlascem 2 s

Sve sam lepo promešala i punila kalupe. A kako sam izgrebala pleh, ovih dana u njega stavljam uvek papiriće. Ali one masne, kao pek papir, da se ništa ne lepi za njih. Napunila sam papiriće i smesu posula golicom.

Mafini sa sirom i vlascem 3 s

Stavila sam kalup u zagrejanu rernu i pekla oko 15 minuta.

I doručkovala. Lepo. Ispali su bezobrazno dobri.

Mafini sa sirom i vlascem 6 s

Toplo vam preporučujem da zasadite vlašac na terasi. Ne treba mu nikakva posebna nega, raste kao lud i besplatan je! 🙂 Nikad mi neće biti jasno zašto struk vlašca košta i po 100 dinara na pijaci.

Ovi mafini, prema pravilima hrono restrikcije, spadaju u komplikovano jelo jer se mešaju cela jaja sa sirom. Takva jela mogu da se jedu, ali jednom u dve nedelje. Ako niste u restrikciji, možete i češće.

Fotografije su napravljene Canon-om 700 D. Do skoro sam imala problem jer su mi slike bile jako žute. To se dešavalo iz nekoliko razloga. Prvi je loše podešen white balance na aparatu. Često je bilo tamnije u mojoj dnevnoj sobi pa sam WB stavljala na Cloudy ili Shade. Slike u aparatu su izgledale toplije. Međutim, kada bi se prebacile na komp, bile bi pretople, odnosno prežute. A slike obrađujem na laptopu koji ima malo čudnovat ekran pa to i nisam toliko primećivala dok blog ne bih pogledala na nekom drugom uređaju.



7 komentara

  1. Koliko ovih mufina treba jedna osoba, i da li mogu da se kombinuju sa malo ajvara, i kada je u restrikciji da li moze da se izbaci sir?

    1. Ja sam pojela 3,5. Mogu da se jedu sa ajvarom. I možete da izbacite sir ali bi onda trebalo nešto drugo ubaciti da ne bi bili previše mekani. Smesa će biti ređa. Igrajte se malo sa receptom.

  2. Postovana Ana,hvala.na.divnim.receptima.i.savjetima. Imam jedno pitanje,da li.je.dozvoljeno u hrono.ishrani da potopim navece lan u vodu i da sjutradan pijem sluz koju on pusti tokom noci. I.koji su sirevi dozvoljeni u restrikciji ,jeli se moze koristit Balans bijeli sir,i ako.moze neki mozete li mi preporuciti neki. Hvala puno

    1. Kada su sirevi u pitanju, uvek najviše preporučujem pijacu. Moete mlad sir, sitan, retko fetu. Lan možete da potopite i ujutru da to pojedete.

Ostavite komentar