Mafini sa heljdom i mlevenim semenkama

22/04/2015

Mafini sa heljdinim i razanim brasnom 2-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ove mafine sam davno pravila i potpuno zaboravila na njih. Kakva šteta.

Za njih vam je potrebno:

  • 1 jaje
  • 200 militara kisele vode
  • 9 kašika ražanog brašna
  • 3 kašike heljdinog brašna
  • polovina praška za pecivo
  • kašičica soli
  • 1 kašika lanenog semena
  • 1 kašika suncokreta
  • 1 kašika golice (seme bundeve)
  • 3 kašike maslinovog ulja

Umutila sam jaje, dodala kiselu vodu, ulje, prašak za pecivo i kašike brašna.

Mafini sa heljdinim i razanim brasnom 6-s

 

A onda sam semenke samlela u secku.

Mafini sa heljdinim i razanim brasnom 4-s

 

Sve pomešala kašikom i punila kalupe.

Mafini sa heljdinim i razanim brasnom 3-s

Stavila sam ih u zagrejanu rernu i pekla na 220 stepeni oko 20 minuta.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Na ove mafine me je podsetila autorka bloga “Ko to tamo”, a koja povremeno pozajmi neki naš “hrono” recept. Moram da priznam da nisam znala za ovaj blog, sve dok autorka nije uzela neki recept sa Hrono kuhinje i linkovala. Svratila sam tamo i oduševila se. Jako kreativna žena sa odličnim receptima i još boljim fotograijama. Ne uklapaju se svi u naš režim, ali mogu da budu odlična inspiracija.

Ali moram da priznam da je ona kriva što sam stavila papiriće u kalupe 😉 , jer sam htela da bude lepo kao kod nje na blogu. A i da izbegnem ribanje kalupa. I pogrešila. Mene papirići za mafine jednostavno mrze. 🙂 I kada god ih koristim, mafini se zalepe za njih. Dobro nauljen, stari kalup uvek završi posao.

Mafini sa heljdinim i razanim brasnom 1-s

Od ove količine sam dobila sedam mafina. Ako imate manje kalupe ili manje sipate može da izađe više.

I sve sam ih pojela, što znači da mi se apetit vratio. A to nije loše, znači da se dobro borim sa mojim alergijama na polen.

Uz njih je odlično išlo kiselo mleko. Ali ne zaboravite da sam ja davno završila sa mršavljenjem pa ne vodim računa o tome da se jaja i mlečni proizvodi ne mešaju zajedno.

Prijatno! I uživajte u današnjem danu.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



5 komentara

  1. Sviđa mi se. Moram vas opet pohvaliti, ai nešto moram i dodati…drago mi je da ste uvijek tu…. 🙂

  2. Savet- u marketima se mogu naći korpice za pečenje mafina, napravljene od papira za pečenje. Mafini se nikada ne zalepe a pleh-kalupi ostanu skoro čisti. Koristim ih, odlični su.

    1. Pa i ovi koje sam koristila su napravljeni od sličnog papira. Mada, možda i jeste problem u njima, proveriću sa nekim novim 🙂

Ostavite komentar