Mafini od prosa

07/07/2015

Mafini od prosa 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Proso je moja najveća ljubav.

Ovog puta nešto zaista jednostavno. Jedino što morate da potopite proso pre upotrebe da bi eliminisali fitinsku kiselinu, više o tome pročitajte OVDE. Ujutru procedite proso, nalijte novu vodu i pustite da provri. Posle dva minuta poklopite šerpu i sklonite je sa ringle. Za 15 minuta proso će upiti svu vodu. Ostavite ga da se malo prohladi, jer će ići u umućena jaja, pa ne bi valjalo da se od toga napravi kajgana.

Umutite jaja što penastije, dodate proso, so, prašak za pecivo i ulje. Sve umešate kašikom i sipate u kalupe za mafine koje ste namazali svinjskom mašću. Možete da koristite i nešto drugo za mazanje, ali meni se mast pokazala kao najbolja, ali i kao najjeftinija za ovakve stvari. Stvarno je besmisleno bacati maslinovo ulje ili puter na ovako nešto. Da su kolači u pitanju pa da razumem.

Mafini od prosa 4 s

Kada napunite kalupe u sredinu svake smese dodajte po jednu mini mocarelu. Ako imate običnu, samo je iskidajte na kmadiće. Stavite kalup u zagrejanu rernu i pecite na 22o stepeni dok se ne zarumene. Meni su bili gotovi za dvadesetak minuta. I uopšte se nisu lepili za kalup, izvadila sam ih bez muke.

Mafini od prosa 3  s

Za mafine vam je potrebno:

  • 1 mala šolja (do 2 decilitra) prosa
  • 2 male šolje vode
  • 1 kašičica soli
  • 3 jaja
  • mini mocarela
  • kašika maslinovog ulja
  • 2 kašičice praška za pecivo

Mafini od prosa 1 s

Od ove količine  je ispalo 8 komada, mada sam ovog puta koristila dublji kalup nego što su ovi standardni po prodavnicama. Tako da bi vama možda moglo da ispadne i 10.

Malo više o prosu, o njegovim vrlinama i manama, možete da pročitate OVDE.

Prijatno!

 



13 komentara

  1. Posto sam navikla da mi je mera casa od kiselog mleka,kolika je to mera ” mala solja”,posto za solju prosa mogu da merim casom od kiselig ili gredim?

  2. Da li je dozvoljeno van restrikcije ponekad jesti proso za rucak ? Imam super recept za rizoto sa sirom , paradaizom ,lukom i bosiljkom samo sto bih umesto pirinca koristila proso u tom slucaju

  3. Nekako mi se cini da u sastojcima fali pp I nije mi jasno jel se voda dodaje I u smjesu….

  4. Brzo sam ogladnela posle njih, dok sa drugim brasnima kad pravim mafine ne osetim glad sve do rucka 😟

    1. Proso ima veći glikemijski indeks pa je možda zbog toga. Brže se podigne šećer, pa brže i padne. Zato ga ja uvek jedem sa nečim masnijim kao što su jaja, slanina, mešavina jaja i sira. Ali ja nisam u restrikciji.

  5. Pravila jutros i baš su nam se svideli! Jesam stavila dva umesto tri jaja i morala sam pažljivo da ih vadim da se ne bi raspali, ali u svakom slučaju mi se sviđa fora 😊

Ostavite komentar