Letnja pizza

25/07/2017

Canon 700 D

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ako mene pitate, testo za picu treba da bude tanko i hrskavo. Ne volim “hlebaste” i vazušaste pice, tako da mi kvasac i belo brašno uopšte ne fale. Za mene je uvek bilo bitnije šta je preko testa. Ovog jutra sam se odlučila za “light” varijantu. Ako tako nešto uopšte postoji kada je pica u pitanju.

Za testo vam je potrebno:

  • 100 gr speltinog brašna
  • 50 gr ječmenog brašna
  • 1 belance
  • 50 ml mlake vode
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Prstohvat morske soli
  • 1 puna kašičica praška za pecivo

U činiji promešajte brašna, so i prašak za pecivo. Zatim dodajte belance i ulje, promešajte kašikom, pa dodajte vodu. Rukom zamesite testo, pa ga izvadite na radnu ploču.

Domesite ga, formirajte loptu i ostavite testo da malo odstoji.

Za to vreme napravite najlepši sos na svetu. Pravi letnji. Pesto!

Za pesto vam je potrebno:

  • 1 veza bosiljka
  • šaka badema
  • Prstohvat morske soli
  • 1 manji limun ili polovina većeg
  • 1,5 dcl maslinovog ulja
  • 1 veći čen belog luka
  • parče parmezana ili nekog tvrdog, ali jačeg sira (ako ste van restrikcije)

Operite bosiljak i iskidajte listove. Ubacite ih u seckalicu sa ostalim sastojcima i meljite dok ne dobijete pastu željene gustine. Ukoliko vam je potrebno, dodajte još malo ulja i limunovog soka. Da biste napravili dobar pesto, mora da ode malo više ulja.

Seckalice su spas u svakoj kuhinji. U njima možete da spremite bilo koji sos, namaz, humus ili voćnu užinu. Bekov čoper je posebno zgodan jer ima staklenu posudu u kojoj je sve ukusnije i može da se čuva u frižideru. Samo je zatvorite providnom folijom, sos tako može da stoji par dana

Po originalnoj recepturi u pesto idu pinjole. Ali su skupe i nisu mi baš omiljene, zato ih rado menjam bademima. Možete da kupite blanširane pa da izbegnete koru, ali znajte da onda bacate vredne materije iz badema.

Kada napravite pesto, prebacite ga u teglu. Možda će vam ostati deo, taman da ga iskoristite i sledeći dan uz neki prepečen hleb.

Testo za picu razvijte u krug oklagijom. Što tanje možete, a da se ne pocepa. Zatim ga prebacite u pleh u koji ste stavili pek papir. I probajte prstima da ga razvučete još malo.

Zatim pleh stavite u rernu da se uhvati korica. Pecite nekoliko minuta na 220 stepeni.

Za to vreme isecite svežu mocarelu (ako ste u restrikciji) ili narendajte gaudu (ako niste u restrikciji). Iseckajte dva mala čerija i par crnih maslina. Sve pobacajte po zapečenoj kori za picu i vratite pleh u rernu. Pica je gotova onda kada se sav sir rastopi.

Izvucite je iz rerne i prelijte pestom. I to je to. Letnja pica za letnje jutro.

Prijatno!



1 komentar

  1. Divno, sta reci!:)
    Samo, koliko je to “parce parmezana” na kolicinu svih sastojaka koje ste naveli? Parmezan je jak, zato bi bilo dobro znati, da se ne pretera.

    Hvala u napred!

Ostavite komentar