Lepinjice (krekeri) sa brašnom semenki

15/10/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Juče je počeo Festival sira u Beogradu. I morala sam da odem odmah da vidim šta ima, pre nego što ljudi razgrabe najbolje delicije. I ulovila sam tri kese pune fantastičnog sira. Jedan od prvih stolova koji sam obišla je bio sto Snežane Đuricin Kuštrmović. Možda je se sećate iz mojih ranijih postova, to je žena sa kojom sam prošle godine organizovala prvu radionicu sira.

A kako sam kod nje, između ostalog, pazarila sir sa crnim vinom i začinima, morala sam odmah da ga probam. A uz takav sir ne ide bilo koji hleb pa sam napravila lepinjice sa brašnom semenki, da hlebu pojačam ukus. Ili sam možda napravila krekere, pošto je pecivo ispalo baš hrskavo.

Potrebno vam je:

  • 50 gr brašna od semenki (susam i suncokret)
  • 50 gr ražanog brašna
  • 50 gr speltinog brašna
  • 2 ravne kašičice praška za pecivo
  • 2 kašičice psilijuma
  • prstohvat morske soli
  • 2 manje kašike maslinovog ulja
  • 150 ml vode

 

Ukoliko nemate psilijum možete da stavite jedno belance da malo bolje poveže smesu, ali onda smanjite malo količinu vode, otprilike za zapreminu tog belanceta.

A kako da dođete do brašna od susama i suncokreta? Pa jednostavno sameljite semenke u mlinu za kafu. Stavila sam po 25 grama od obe vrste.

Pomešajte brašna u činiji, dodajte so, prašak za pecivo i psilijum. I sve dobro promešajte. Zatim dodajte vodu i ulje. Kašikom vadite smesu i stavljajte na pek papir. Jedna kašika jedna lepinjica. Ne morate da se trudite da ih mnogo oblikujete, samo mokrim prstom pomozite testu da sklizne. Neka ostanu čupave i rustične.

Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite između 15 i 20 minuta na 210 stepeni. Neka se lepo osuše, da budu hrskave, mada će toj hrskavosti doprineti i brašno od semenki.

Ujutru sam ih lomila, umakala u malo maslinovog ulja i sladila se sirom. Vi uz ove lepinjice možete bilo šta drugo.



Ostavite komentar