Lepinje sa maslinama

30/08/2015

Brasnjave lepinje 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ove lepinje su mi došle kao terapija. Ima nešto u manuelnom radu i psihičkom miru. Ruke, brašno, voda….

Smesa je slična kao i za bilo koje druge beskvasne lepinje, samo što sam ovog puta dodala i masline.

Masline s

Stavila sam:

  • 250 grama brašna (mešala sam graham brašno i heljdino)
  • 2 declitra kisele vode
  • 2 kašike malinovog ulja
  • pola kašičice sode bikarbone
  • 3 kašičice limunovog soka
  • 1 jaje
  • 3 ili 4 iseckane masline

Umutila sam jaje, dodala kiselu, so, deo brašna, a zatim sodu bikarbonu i masline. Onda sam stavila ostatak brašna, maslinovo ulje i limunov sok. Ne znam zašto tako radim, ali eto to je moj redosled. Vi možete da nađete svoj.

Smesa je bila jako gusta. Zaronila sam ruke u brašno, pa uzimala deo po deo smese, malkice ga oblikovala u dlanovima i spuštala u pleh u kojem je bio pek papir. Konačno sam ga kupila pa ne moram da ribam stvari više.

Lepinje sa maslinama ss

Stavila sam ih u zagrejanu rernu i pekla oko 15 minuta. Probajte čačkalicom da li su gotove. Skroz su se raspucale. Ali meni se to sviđa. Podseća me na pecivo koje sam po radnjama viđala kao mala.

Brasnjav lepinje 1 s

Uz njih je išla standardna varijanta: puter, pečenica, malo paradajza. Jednostavno.

 



4 komentara

  1. Draga Ana,

    Da li praviš peciva bez glutena i može li neki recept?
    Šta kaže hrono ishrana po tom pitanju?

    Pozdrav,
    M.

    1. Mogu da se jedu proizvodi bez glutena. Ja nisam nešto mnogo pravila. Imate lepinje od 100% heljde, one su bez glutena. nikako da nađem vremena da napravim hleb samo od brašna od koštunjavog voća.

Ostavite komentar