Lepinje od ražanog brašna

05/01/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ovaj recept je pre neki dan postavila Jovana, ali je ona pravila hleb. Ja sam prepolovila mere i napravila hrono lepinje.

Treba vam:

  • 300 grama ražanog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • malo soli
  • 250 mililitara mlake vode

Kada sam umesila testo koliko sam mogla, stavila sam još malo brašna na ploču pa ga domesila. Ne treba dugo da se mesi, tek da se sjedini i da ne bude lepljivo.

Razane lepinje4 SAJT

Iako po receptu testo treba da stoji, ja nisam imala vremena pa sam ga odmah stavila u rernu. Samo sam posula malo brašna preko lepinja.
Pekla sam oko 40 minuta, prvo na 250 pa na 22o stepeni.
Razane lepinje3 SAJT

A evo i Jovaninog originalnog recepta:

“600 grama brašna, 4 kasike ulja, malo soli, semenki po želji i 500 mililtarl vode, prašak za pecivo. Prvo sam probala mikserom kako piše tamo gde sam našla, ali nije islo nikako. I onda sam mesila rukama dok ne prestane da se lepi. I onda je stajao jedno sat i po sa strane, pa sam ga pekla na 250 oko pola sata i onda još dobrih sat i po sušila na 150 stepeni, da ne ostane presan unutra. P.s.stavila sam na tu masu 2 praška za pecivo”.

Razane lepinje6 SAJT



9 komentara

  1. Zdravo Ana! 🙂 Vec neko vreme sama mesim zdrave hlebove al sad prvi put videh da se koriste prasak za pecivi i soda umesto kvasca…istrazivala sam i uglavnom kazu da se prasak za pecivo ne stavlja u hlebove,da je cak stetan…nije mi jasno zasto je ,po vama,bolji od kvasca? Priznajem da mi se svidja ukus hlebova bez kvasca ali se ipak nesto oseti,nzm dal prasak ili soda?… Zato vam se obracam jer zelim da cujem vase misljenje o upotrebi praska za pecivo i sode u hlebovima..zasto ? 🙂

    1. Prašak za pecivo definitivno nije zdrav, zato sve češće koristim samo sodu i limunov sok. Još kad budem našla sodu bez aluminijuma,eh. Što se tiče kvasca, do sada nisam čula smisleni odgovor nekog nutricioniste i svi se odgovori razlikuju. Neki kažu zato što stvara kiseliju sredinu u organizmu (što nije moguće), neki kažu zbog gljivica (niko nije objasnio kojih), neko zbog vlage…..Pa vi zaključite sami. Ja jedem bezkvane hlebove jer mi više prijaju, a uskoro ću početi da pravim hlebove sa prirodnim kvascem

  2. Kvasac JE gljivica 😉 Saccharomyces cerevisiae
    Objasnjenje za nekoriscenje kvasca ne znam. 😀

  3. volela bih da znam koju marku razenog brasna koristite, da li je sve jedno ili se kupuje u prodavnici zdrave hrane? procitala sam sastav brasna u nasim marketima,( klasicni fidelinka, stari mlinar i slicni) i sva imaju preko 50% nekog belog brasna i neke hijeroglifi oznake t400 t500 i zbunjena sam, da li je to po hrono pravilima ili ne? 🙂

    1. Ja kupujem u radnjama zdrave hrane da bi izbegla mešavine. Uvek uzimam 100% ražano integralno brašno, najčešće Interpakovo

  4. Interesuje me ,da li je kora cvrsta?odnosno,da li moze,da se isece vrh,izdubi sredina i napuni necim,a vrh vrati kao poklopac?☺

Ostavite komentar